Sporazum koji u potpunosti regulira korištenje umjetne inteligencije

Tech vijesti

Nakon tri dana pregovora, koji su ocijenjeni kao iznimno teški, članice EU-a postigle su sporazum koji bi trebao stupiti na snagu 2026. godine, a koji regulira obveze i pravila prema kojima se mora upravljati tehnologijom koja potpuno transformira svakodnevni život.

“Propisi imaju za cilj osigurati da su sustavi umjetne inteligencije koji se koriste u EU sigurni i da poštuju temeljna prava i europske vrijednosti”, poručuje Španjolska kao predsjedateljica Vijećem Europske unije.

Povodom donošenja povijesne odluke oglasio se i europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

“Europa postaje prvi kontinent koji je uspostavio jasna pravila za korištenje umjetne inteligencije. Ovo je mnogo više od paketa pravila. To je lansirna rampa za europske istraživače koji će voditi globalnu utrku za umjetnu inteligenciju”, rekao je.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozdravila je donošenje ove odluke.

“Jedinstveni pravni okvir za razvoj umjetne inteligencije kojem možemo vjerovati. Europa je predvodila te procese i dala rezultat”, rekla je Von der Leyen.

Tekst sporazuma, prema riječima predstavnika Europskog parlamenta, uključuje i njihove “crvene linije” koje potvrđuju da će nekoliko sustava biometrijskog nadzora koji su ocijenjeni neprihvatljivima, uključujući kategorizaciju prema rasi, seksualnoj orijentaciji, političkim, vjerskim ili filozofskim uvjerenjima, biti ukinuto. zabranjeno.

“To uključuje prepoznavanje emocija na radnom mjestu i u obrazovnim institucijama, kao i sustave koji manipuliraju ljudskim ponašanjem”, objasnili su.

Među novim pravilima, dužnosnici su pristali na stroga ograničenja upotrebe tehnologije prepoznavanja lica osim usko definiranih iznimaka za provedbu zakona.

“Korištenje umjetne inteligencije za iskorištavanje onih koji su ranjivi zbog dobi, invaliditeta ili ekonomske situacije također je zabranjeno. Tvrtke koje se ne pridržavaju pravila suočavaju se s kaznama od 35 milijuna eura ili sedam posto globalnog prihoda”, piše Financial Times.

poslovni-global.ba

Odgovori