Sportski turizam – jedan od najbrže rastućih sektora u turizmu

Turizam vijesti

Prema podacima Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda, sportski turizam jedan je od najbrže rastućih sektora u turizmu. Sve je više turista zainteresiranih za sportske aktivnosti tijekom putovanja, bez obzira je li sport glavna svrha putovanja ili ne. Mega sportski događaji poput Olimpijskih igara i Svjetskog kupa mogu biti katalizator razvoja turizma ako se uspješno iskoriste u smislu brendiranja destinacije, razvoja infrastrukture i drugih gospodarskih i društvenih koristi.

Turizam i sport su međusobno povezani i komplementarni. Sport – bez obzira radi li se o profesionalnoj, amaterskoj ili slobodnoj aktivnosti – uključuje značajnu količinu putovanja radi igranja i natjecanja u različitim destinacijama i zemljama. Veliki sportski događaji postali su snažna turistička atrakcija sami po sebi – dajući vrlo pozitivan doprinos turističkoj slici odredišta domaćina.

Tržište je ogromno, sportski turisti troše novac odsjedajući u hotelskim sobama, jedući u restoranima, puneći spremnike goriva, kupujući u lokalnim trgovinama i posjećujući druge turističke atrakcije.

Profesionalniji timovi igraju na međunarodnim lokacijama, a njihovi navijači ih prate. Za neke su zemlje ovi događaji izvrsna prilika za podizanje međunarodnog ugleda.

Glavni cilj sportskog turizma je povećati broj putovanja, posebice u sporim ili usporenim razdobljima. Ove je godine nekoliko zemalja bilo domaćin velikih sportskih natjecanja koja su privukla turiste iz raznih dijelova svijeta, jačajući gospodarstvo samih domaćina.

poslovni-global.ba

Odgovori