Srpski poduzetnik kupio zadruge u Slavoniji, od 71 zaposlenog otkaz dobilo 39 radnika

Svijet vijesti

Kada je srbijanski biznismen Petar Matijević kupovao dvije poljoprivredne zadruge, Jankovci i Negoslavci, nitko nije mislio kako će ubrzo nakon toga slijediti i brojna otpuštanja. Kako navode iz sindikata od 71 zaposlenog otkaz je dobilo 39 radnika.

Ogorčeni radnici poljoprivredne zadruge Jankovci cijelo su jutro pregovarali s predstavnicima sindikata. Kažu, nisu zadovoljni planom zbrinjavanja radnika koji im je ponudio novi vlasnik. Iako je zadruga u posljednje tri godine poslovala loše, nitko od radnika nije se nadao ovolikom broju otkaza.

Načelnik općine Stari Jankovci Dragan Sudarević kaže kako je to velik broj otkaza za tako malo selo. 28 otkaza u Starim i Novim Jankovcima je kao 10 tisuća otkaza u Zagrebu, tvrdi on.

Iz radničkog sindikata poručuju da borba za pravedniji program zbrinjavanja još nije završila. Pred njima je još jedan krug pregovora s novim poslodavcem.

Matijević, kojega nazivaju i “srpskim kraljem mesa” od hrvatskog poduzetnika Envera Moralića kupio je u studenom 2015. godine Poljoprivrednu zadrugu Negoslavci i Poljoprivrednu zadrugu Jankovci s farmama, skladištima, mehanizacijom i ukupno 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta čime je, kako se navodi u priopćenju PPDiV-a, postao najvećim vlasnikom poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj.

poslovni-global.ba

Odgovori