STIMULACIJA POLJOPRIVREDNIKA Po 100 kn božićnice u Svetom Đurđu dobilo 300 kravica

vijesti Zanimljivosti

Varaždinska županija jedinstvena je u Hrvatskoj po isplati dječjih božićnica koje je Grad Varaždin odlučio isplatiti svoj djeci s područja grada mlađoj od 18 godina. Ali to nije sve iz te županije.

Općina Sveti Đurđ iz svog je proračuna osigurala isplatu božićnica svim kravicama s područja općine. Svaka od 300 kravica dobila je po 100 kuna.

– U ovoj lošoj situaciji svaka nam je kuna i pomoć dobrodošla. Sretan sam i to puno znači meni i obitelji te ćemo novac iskoristiti za oplodnju. Dobro je da se lokalna samouprava sjetila malo potpomoći i nas proizvođače mlijeka – rekao je Josip Kos iz obližnjeg Prileca, koji se uzgojem kravica bavi već 18 godina.

On trenutačno u svojim stajama ima 20 krava i 18 junica. Njegove su kravice, dakle, zajedno dobile 3800 kuna. U općini ima 300 krava, te je odlukom načelnika Josipa Janya iz proračuna izdvojeno 30.000 kuna.

– Željeli smo barem malo stimulirati rad poljoprivrednika i pokazati im, kako god težak bio, da se njihov trud isplati. Ako i kada bude više novca u proračunu, izdvojit ćemo više za njih. Svojih 100 kuna dobila je svaka kravica u našoj općini. Dakle, i ona kućanstva koja imaju samo jednu ili dvije kravice isto kao i ona s više krava – rekao je Jany, načelnik općine Sveti Đurđ.

No ta općina, odnosno njezin načelnik, ne brinu se samo o kravama nego je i za svakog umirovljenika osigurala po 200 kuna božićnice. Načelnik misli i na studente. Tako će povodom božićnih i novogodišnjih blagdana dodjeljivati jednokratnu novčanu potporu redovnim i izvanrednim studentima koji imaju do 28 godina.

Općina za svako novorođeno dijete jednokratno pomaže roditelje. Istina, iznos nije kao u Zagrebu, no i to je znakovito. Roditelji novorođenčad u 2016. godini od općine dobivaju 500 kuna jednokratne pomoći. A građanima organizira i besplatne preglede vida.

poslovni-global.ba

Odgovori