Stolac: Talijani donirali uljaru za proizvodnju maslinova ulja

Poljoprivreda vijesti

Načelnik općine Stolac Stjepan Bošković primio je u radni posjet veleposlanika Republike Italije Ruggerija Corriu. Razlog posjeta je projekt „Pilot akcije za integralni ruralni razvoj i revitalizaciju teritorije Bosne i Hercegovine“ i potpisivanje akta o primopredaji uljare za proizvodnju maslinova ulja za udrugu „Hercegovački plodovi Mediterana“, priopćeno je iz Općine Stolac.

Veleposlanstvo Republike Italije u Sarajevu – Ured Cooperazione sudjelovalo je u projektu  kupnjom uređaja za proizvodnju maslinova ulja  za udrugu „Hercegovački plodovi Mediterana“ čiji će korisnici biti svi proizvođači maslinova ulja na području općine Stolac. Radi se uređaju Oliomio 80 s dodatkom za ćišćenje maslina i crpkom koja odvaja ulje od vode i lišća maslina. Vrijednost uljare je oko 20.000,00 eura.

– Prije osam godina intenzivno je pokrenuta sadnja mediteranskih kultura; masline, šipka i smokve na ovom području. Sad kad su se stekli uvjeti dobili smo i uljaru koja će biti od velike pomoći svim našim proizvođačima maslina, tako da mogu u svojoj općini i preraditi ulje – istaknuo je načelnik Bošković.

Zadovoljan suradnjom s općinom Stolac je i veleposlanik Corria, koji se nada da će ovaj uređaj pomoći da se proizvodi maslinovog ulja nađu, ne samo na tržištu Bosne i Hercegovine, nego i Italije.

poslovni-global (Foto: Općina Stolac)

Odgovori