Strah od požara: Norveška brodarska tvrtka zabranila transport hibridnih i električnih vozila

Svijet vijesti

Havila Krystruten, jedna od dvije norveške brodarske tvrtke koje plove između obalnih gradova Bregena i Kierkenesa, objavila je da više neće prevoziti elektrificirana i električna vozila na svojim brodovima.

Tvrtka na navedenoj liniji uglavnom prevozi putnike i robu, no uvela je izmjenu prema kojoj će sada prevoziti samo vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem. Odluka je uslijedila nakon vanjske istrage, a razlog je bio sigurnosni rizik.

Iako nije poznato zašto je vanjska istraga provedena, strah od požara na brodovima porastao je nakon nedavne nesreće u Atlantiku. Riječ je o brodu Felicity Ace koji se zapalio prošle godine, a prevozio je automobile s baterijama za koje se sumnja da su izazvali požar.

Iako su istraživanja pokazala da se vozila sa SUS motorima češće zapale od električnih, Havila Krystruten iz tvrtke kao razlog odluke navela je sposobnosti njihovih brodova u borbi protiv požara, a ne učestalost požara.

“Ovo je čista sigurnosna procjena, a zaključak analize rizika pokazuje da će se naši sustavi i posada moći nositi s mogućim požarima na vozilima koja koriste fosilna goriva. Mogući požari na električnim, hibridnim i vodikovim vozilima zahtijevali bi vanjsku pomoć i mogli ugrožavaju ljude i brodove”, rekao je Bent Martini, generalni direktor tvrtke.

Problem je posebno izražen u Norveškoj, koja je jedan od najvećih kupaca električnih vozila u svijetu. Više od 80 posto svih vozila prodanih u 2022. potpuno su električna, pa će ova odluka vjerojatno predstavljati problem za putnike.

Brodar je već ranije izjavio da je prijevoz vozila na njegovim brodovima vrlo važan. Stoga je obećala da će u sljedećem razdoblju istražiti načine smanjenja rizika od prijevoza električnih vozila. U međuvremenu će brodska kompanija na ovoj ruti pod nazivom Hurtigruten nastaviti prevoziti privatna vozila svojim brodovima bez obzira na njihov pogon.

poslovni-global.ba

Odgovori