Stručnjacima IAEA-e oduzeta dozvola za nuklearne provjere

Svijet vijesti

Vlasti u Iranu oduzele su dozvolu stručnjacima međunarodne agencije za inspekciju tamošnjeg nuklearnog arsenala, priopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Šef IAEA-e Rafael Grossi oštro je kritizirao taj potez u službenom priopćenju za javnost, nazvavši ga nesrazmjernim i bez presedana.

To utječe na normalno planiranje i provođenje provjera u Iranu i otvoreno se protivi suradnji koja bi trebala postojati između Agencije i Irana, napisao je iz sjedišta agencije u Beču.

Jednom je inspektorima ranije oduzeta akreditacija.

Iako je mjera formalno dopuštena, Grossi je kritizirao Iran zbog ometanja IAEA-e da učinkovito provodi inspekcije u Iranu.

Današnjom odlukom Iran je učinkovito uklonio otprilike jednu trećinu glavne skupine najiskusnijih inspektora Agencije određenih za Iran, rekao je Grossi.

Nejasno je koliki je ukupan broj inspektora u zemlji.

Ova odluka Irana vrijedna dubokog žaljenja još je jedan korak u pogrešnom smjeru i predstavlja nepotreban udarac ionako zategnutom odnosu između IAEA-e i Irana, dodao je Grossi.

Pozvao je zemlju da preispita svoju odluku.

Godine 2015. Tehran je potpisao nuklearni sporazum kojim se znatno ograničava obogaćivanje urana i dopuštaju stroge provjere IAEA-e, čime bi se smanjilo nuklearno naoružanje u zemlji.

Nakon što se SAD 2018. godine povukao iz sporazuma pod tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom, Teheran je počeo obogaćivati uran blizu razine potrebne za nuklearno oružje i ograničavati inspekcije IAEA-e.

poslovni-global.ba

Odgovori