Svečano otvoren 19. Međunarodni sajam gospodarstva Mostar – 2016

BiH vijesti

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar – 2016. jedna od vodećih gospodarskih manifestacija u regiji, danas je otvoren u slobodnoj zoni Hercegovine u Mostaru.

15

Na otvaranju Sajma nazočnima se obratila direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, premijer Srbije Aleksandar Vučić te Numan Kurtulmus, zamjenik premijera Vlade Republike Turske – zemlje partnera Sajma, koji je sajam proglasio otvorenim.

11

Dalfina Bošnjak, direktorica Sajma gosapodarstva zahvalila se svim nazočnim političarima, gospodarstvenicima i posjetiteljima naglašavajući kako ta činjenica potvrđuje svu opravdanost njihovog truda i zajedničku opredijeljenost za unaprjeđivanje Sajma.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, naglasio je kako sajam iz godine u godinu raste i povećava ponudu te privlači sve veći broj izlagača i posjetitelja.
“Kroz sajam se otvaramo kao grad. Turska nam je ove godine zemlja partner, što samo potvrđuje spremnost prijateljske suradnje i ekonomskih odnosa. Gospodarstvo je prioritet, koji svojim radom stvara pozitivnu klimu.”

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ovaj sajam doživljava posebnim, prvenstveno radi velikog broja izlagača, tu je Turska kao partner, koja iskazuje potrebu veće ekonomske nazočnosti u regiji.

05

Premijer Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da je BiH za Srbiju treća izvozna destinacija i trgovinski partner, s kojim bilježi stalni rast trgovinske razmjene. Želja je da se to unaprijediti u narednom razdoblju, da ne bude samo RS, nego svi dijelovi Bosne i Hercegovine.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u svom govoru je naglasila kako Hrvatska ima posebnu odgovornost prema BiH.

04

“Ako se geografski pogleda RH drži BiH u zagrljaju. Nas blizina obvezuje na suradnju i potporu. U Hrvatskoj ćete uvijek imati pouzdanog partnera i bliskog prijatelja. RH je prvi trgovinski partner Bosne i Hercegovine i jedan od najvećih ulagača. Sve ono što je povezano u razvoj Republike Hrvatske, pretpostavlja i razvoj BiH, te pretpostavlja jaču suradnju i ulaganje u lokalne zajednice i razvoj trgovine, osim toga Hrvatska pruža potporu BiH na putu u EU. To uključuje posebno potporu Hrvatima za ostvarenje prava konstitutivnosti, ali i bolju budućnost svim narodima u BiH”, rekla je Grabar-Kitarović, dodajući kako joj je iznimno zadovoljstvo što će Hrvatska iduće godine, na jubilarnom 20 sajmu biti zemlja partner.

Numan Kurtulmus, zamjenik premijera Vlade Republike Turske – zemlje partnera Sajma službeno je otvorio sajam, uz riječi da je izuzetno sretan što je Turska zemlja partner, želeći uspjeh svim gospodarstvenicima iz BiH i regije.

09

“BiH i Turska imaju jako dobre odnose i svake godine odnosi se još malo poboljšavaju. Naš zajednički stav je da ove odnose u svim poljima poboljšamo. Moram reći da nije naša želja da imamo i razvijamo dobre odnose samo s BiH, mi želimo imati dobre odnose sa svim drugim zemljama u regiji. Želimo imati najbolje moguće odnose na svim poljima u cijeloj regiji. Jer narodi Balkana dijele istu sudbinu, previše smo slični, imali smo u prošlosti i ružne dane i vrijeme je da imamo svijetlu budućnost zajedno”, zaključio je Kurtulmus.

poslovni-global.ba / Foto: Zoran Ćubela

Odgovori