Švicarska: Ove godine olakšali ulazak hrvatskim radnicima, sad ga opet postrožili

Hrvatska vijesti

Švicarska je postrožila pravila za ulazak radnika iz Hrvatske. Potvrdilo je to hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova, koje kaže da su sa žaljenjem primili ovu vijest.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske sa žaljenjem je primilo informaciju o odluci Saveznog vijeća Švicarske Konfederacije da ponovno uvede prijelazne mjere za pristup hrvatskih državljana švicarskom tržištu rada, na razdoblje od godinu dana, od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca iste godine, nakon čega će ovu odluku ponovno razmotriti”, piše MVEP.

U tom razdoblju će se primjenjivati sustav kvota za izdavanje radnih dozvola hrvatskim državljanima, dodaje se.

Švicarska je početkom ove godine olakšala dolazak hrvatskim radnicima, no sad je opet uvela kvote za izdavanje radnih dozvola. Ministarstvo misli kako nije bilo potrebe za tim.

“Uvažavajući činjenicu da je ovakva odluka utemeljena na odredbama Protokola III uz Sporazum o slobodi kretanja između Europske unije i Švicarske Konfederacije te da se u razdoblju od privremenog ukidanja ovih prijelaznih mjera 1. siječnja 2022. broj hrvatskih državljana koji su zatražili radnu dozvolu u Švicarskoj povećao, Ministarstvo drži da to povećanje nije bilo takvog intenziteta koji bi zahtijevao ponovno uvođenje ograničenja”, dodaje se.

poslovni-global.ba

Odgovori