Švicarska ukida oslobađanje od poreza za električna vozila

Svijet vijesti

Švicarsko savezno vijeće u priopćenju za javnost najavljuje da će od 1. siječnja 2024. električni automobili podlijegati istim porezima kao i automobili s motorima s unutarnjim sagorijevanjem. Osim toga, električni automobili dobivaju i uvoznu carinu od 4 posto, sličnu drugim vozilima.

Bundesrat (Savezno vijeće Švicarske) smatra da oslobođenje od carina kao poticaj više nije potrebno, s obzirom na nagli porast udjela električnih vozila u ukupnom uvozu automobila i konvergenciji cijena.

“S rastom elektromobilnosti početna pozicija sada se značajno promijenila: od 2018. do 2022. broj uvezenih električnih automobila godišnje porastao je gotovo šest puta s oko 8000 na više od 45 000. U prvoj polovici 2023. uvedeno je oko 30.400 električnih vozila. To odgovara povećanju od oko 66 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine (gotovo 18.300 jedinica). Udio električnih vozila u ukupnom uvozu dosegnuo je oko 23 posto u prvoj polovici 2023. (isto razdoblje prošle godine: oko 16 posto). Ovo povećanje dovest će do osjetnog pada prihoda od poreza na automobile: za 2022. porezni gubitak iznosit će oko 78 milijuna franaka, a u tekućoj godini očekuje se gubitak od oko 100 do 150 milijuna franaka. Ako bi se izuzeće od poreza nastavilo, kumulativni porezni gubici za godine 2024. do 2030. iznosili bi procijenjene dvije do tri milijarde franaka. Podvrgavanjem električnih automobila porezu na automobile, Savezno vijeće suzbija te porezne gubitke”, stoji u priopćenju.

Ukidanjem izuzeća od poreza 1. siječnja 2024., električni automobili će ubuduće podlijegati normalnoj poreznoj stopi od 4 posto na automobile koji se koriste za prijevoz ljudi ili robe. Porez se naplaćuje na uvoznu cijenu, a ne na konačnu prodajnu cijenu. Prema informacijama iz industrije, zahvaljujući stalnom smanjenju troškova proizvodnje električnih automobila, paritet cijena između automobila na fosilna goriva i električnih automobila bit će postignut od 2025. nadalje. Stoga bi se profitna marža također trebala moći postići u budućnosti bez nadoplate za potrošače i bez državnih subvencija.

Promjena je izazvala oštre prosvjede automobilske industrije u zemlji, ali bez nekog trajnog učinka. Već smo u nekoliko navrata napisali da politika subvencija i oslobođenja od poreza neće trajati zauvijek. Kako raste udio električnih automobila države će morati nadoknaditi minus u proračunu… Što će to značiti za prodaju električnih automobila? Sigurno će doći do pada.

poslovni-global.ba

Odgovori