SVJETSKA BANKA Za pokretanje posla u BiH potrebno je 65 dana

BiH vijesti

Bosna i Hercegovina je na najnovijoj ljestvici o regulativi poslovanja zauzela 81. mjesto od ukupno 190 zemalja, s pripadajućih 63,87 DTF bodova, od maksimalnih 100, objavljeno je u izvješću Svjetske banke “Doing Business 2017: Jednake mogućnosti za sve”.

Time je BiH najlošije pozicionirana od svih zemalja regije. Hrvatska je zauzela 43. mjesto, Srbija 47., dok je Makedonija najbolje rangirana u regiji i nalazi se na 10. mjestu ljestvice Doing Business 2017.

Za pokretanje novog poslovanja u prosjeku sada treba 21 dan diljem svijeta, dok je prije 10 godina trebalo 46 dana, navedeno je u izvješću. U BiH za pokretanje poslovanja danas treba 65 dana.

BiH je prošle godine bila na 83. mjestu ove rang-liste. Prema novom izvješću BiH je olakšala pokretanje poslovanja smanjenjem uplaćenog minimalnog kapitala za društva s ograničenom odgovornošću i povećanjem učinkovitosti notarskog sustava.

Ali po pitanju dugotrajnosti postupka, ishođenja građevinskih dozvola, elektroenergetskih priključaka loše stoji, može se iščitati iz izvješća.

Na čelu liste ponovno je Novi Zeland, dok je Singapur preuzeo drugo mjesto od Danske, koja je sada na trećem mjestu. Slijede Hong Kong, Južna Koreja i Norveška, zatim Velika Britanija i SAD.

više na: http://www.doingbusiness.org/~/media/WBG/DoingBusiness/Documents/Profiles/Country/BIH.pdf

poslovni-global.ba

Odgovori