Svjetski je dan kave, napitak koji se obožava

Na pitanje bez čega ne možete zamisliti jutro, većina će jednoglasno odgovoriti – bez kave. Zato i ne čudi što ovaj omiljeni napitak ima svoj dan koji se slavi 1. listopada.

Svjetski dan kave obilježava se diljem svijeta, a prvi put je obilježen 1. listopada 2015. u Milanu za vrijeme održavanja EXPO 2015, u organizaciji International Coffee Organization (ICO). Obilježavanje Svjetskog dana kave je prilika da se oda i priznanje ženama i muškarcima koji uzgajaju kavu koju mnogi toliko vole.

Kava je jedan od najpopularnijih toplih napitaka, a kavoljupci diljem svijeta dnevno ga popiju kažu procjene 1.6 milijardi šalica. Dvije su vrste kave – arabika i robusta, a najveći proizvođač na svijetu je Brazil.

Kao zemlja porijekla kave spominje se Abesinija, područje današnje Etiopije, no tradicija ispijanja tog omiljenog napitka zapravo je zaživjela u 17. stoljeću, pojavom kave u zapadnim zemljama. Kava je dobila ime po jugozapadnoj Etiopskoj pokrajini Kafa (danas Kefa) u čijem gorju raste istoimena biljka, no druga teorija kaže da je regija dobila naziv po kavi.

Pijuckanje gorke kave većini je veliko razočaranje, ali okus možete popraviti s mrvicom – soli!

Što vam treba: Kava i sol

Što radite: Stavite sol u gorku kavu i promiješate

Zašto funkcionira: Sol se neobično veže na okusne pupoljke koji detektiraju gorčinu i zaustavlja ih da obavljaju svoj posao. Čista znanost!

Rezultat: Možda ćete osjetiti blagi trag slanoće, ali ako preferirate slano prije gorkog, ovaj trik idealan je za vas. 

poslovni-global.ba

Odgovori