TAKO SE TO RADI Uljanik sam školuje kadar i odmah ih zapošljava

Svijet vijesti

Brodogradilišta muku muče s nedostatkom radnika. Otkako Uljanik grupa dobiva sve više poslova, s radnicima iz inozemstva problem su tek djelomice riješili. Zato su sami počeli školovati i odmah zapošljavati potrebni kadar. Natječaji se i dalje otvaraju.

Četiri tisuće i dvjesto radnika nedovoljno je za izgradnju više od 20 brodova, koliko ih je u knjigama narudžbi pulskoga i riječkog brodogradilišta. Nedostaje radnika osnovnih brodograđevnih zanimanja. Nije se lako osloniti na okruženje, sustav školstva bi trebao biti puno bolji i u tom kontekstu imamo naše Učilište koje je samo u zadnje dvije godine iz svijeta ne-rada u svijet rada i obrazovanja povuklo oko 300 ljudi, rekao je Hrvoje Markunilčić, direktor Korporativnih komunikacija Uljanik grupe.

Za izobrazbu radnika, Uljanik izdvaja oko 2.000 eura po polazniku. I teorija i praksa održavaju se unutar brodogradilišta. Prije nego što jedna skupina završi s tečajem, druga već počinje. Još nisu zadovoljene sve potrebe za brodomonterima, brodocjevarima i elektrozavarivačima.

Kako bi spriječili već viđen odljev radnika u bolje plaćena europska brodogradilišta, u Uljaniku su se osigurali: osposobljeni radnici obvezni su ostati u tvrtki najmanje tri godine.

poslovni-global.ba

Odgovori