TAKO TO RADI ISLAND Potvrđeno 46 godina zatvora za devet glavnih bankara

Svijet vijesti

Vrhovni sud na Islandu potvrdio je kaznu od 46 godina zatvora za devet glavnih bankara koji su 2008. godine prouzročili ekonomski kolaps te zemlje, javlja N1.

Potvrđeno je da su bankari krivi za zločine koji su proizveli manipulacijama, a Sud ih je osudio zakonskim okvirima kojima bi podlijegali i ostali ljudi te zemlje.

Kaupthing je bila velika internacionalna banka sa sjedišem u Rejkjaviku. Godinama se širila svuda po svijetu, ali je propala 2008. godine, s velikim dugovima koji su ‘osakatili’ ekonomiju Islanda.

Island je kod optužnice pripremio strategiju kojom je devet krivaca podlijegalo istim zakonskim okvirima, te su izbjegli situaciju koja je bila regularna praksa u SAD-u i ostatku Europe tijekom svjetske ekonomske krize 2008. godine – gdje su vrhovni činovnici, direktori i izvršni direktori banaka izbjegli zatvorske kazne.

Portal Neonnettle.conm prenosi i to da su vlade u SAD-u i pojedinim zemljama Europe osiguravale jamčevine i izlazne strategije krivcima za ekonomski kolaps, dok su države grcale u dugovima, a sve to trpjeli obični porezni obveznici – Island je u cijelom slučaju postupio drukčije.

Oni su kaznili glavne odgovorne, i sačuvali ušteđevinu svih stanovnika. Bivši direktor spomenute banke, Hreidar Mar Sigurdsson je proglašen krivim i pritvoren je prošle godine, ali mu je tijekom tjedna kazna produljena za još šest mjeseci iza rešetaka.

Islandski Monitor tvrdi da su optuženi proglašeni krivima za zločine koji se dovode u svezu s lažnim financiranjem kupnje udjela, posuđivanje novca za kupnju dionica – koristeći vlastite dionice kao kolateral za zajmove.

Devet bankara krivi su i za lažno navođenje javnosti u slučaju Kauphting banke. Ovo je prvi presedan od ekonomskog kraha, a vlasti ove zemlje su nastavile tužiti šefove ostalih banaka i one koji su izvršavali naredbe, kao i sve ostale koji su imali umiješane prste u ekonomski skandal iz 2008. godine.

Island je u godinama koje su uslijedile poslije u potpunosti obnovio svoju ekonomiju, a kapitalnu kontrolu sada imaju isključivo građani, umjesto elitista ili šefova banaka.

Prošle godine MMF je objavio da je Island obnovio svoju ekonomiju bez ugrožavanja svjetskog modela, i da intenzivno nastavlja kažnjavati sve odgovorne za skandal pošteđujući svoje građane.

poslovni-global.ba / N1

Odgovori