TOMISLAVGRAD Obuka za proizvođače mlijeka i stočare

Poljoprivreda vijesti

Više od 50 proizvođača mlijeka i stočara iz Livna, Tomislavgrada, Čitluka, Mostara i Bugojna upoznalo se s provedbom programa prevencije i kontrole bruceloze na obuci održanoj u Tomislavgradu.

Sudionici obuke dobili su informacije o temama vezanim za sigurnost mliječnih proizvoda proizvedenih za vlastitu potrošnju i ponudu na lokalnom tržištu.

Upoznati su i s osnovama proizvodnje sira s periodom zrenja duljim od 60 dana, a gost predavač bio je prof. dr. sc. Samir Kalit s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Profesor Kalit predstavio je i priručnik “Proizvodnja ovčjih i kozjih sireva produljenog trajanja zrenja (60 dana) od sirovog mlijeka – teorija i praksa”.

Obuka je održana u okviru projekta “Tehnička pomoć u koordinaciju Programa kontrole i iskorjenjivanja bolesti životinja u Bosni i Hercegovini – Faza III”, koji financira Europska unija u suradnji s Uredom za veterinarstvo BiH.

Cilj projekta, koji se financira kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2012) u iznosu od 593 530 eura, pružanje je podršku proizvođačima stoke i proizvođačima mlijeka u obavljanju njihovih svakodnevnih aktivnosti na gospodarstvima, kao i postizanju visoke razine zaštite zdravlja ljudi i životinja u BiH na osnovu europskih standarda.

poslovni-global.ba

Odgovori