Tomislavgrad: Otvorena prva solarna elektrana

BiH

Kada je u pitanju proizvodnja električne energije iz sunčeve svjetlosti, tvrtka PTP Šola u vlasništvu Gorana i Dražene Šola je pionir u duvanjskome kraju, piše Tomislavcity.

Jučer je na krovištu skladišta PTP-a Šola d.o.o. u Tomislavgradu postavljena solarna (fotonaponska) elektrana snage 23 kW.

– Od ideje do realizacije ovoga projekta prošlo je nešto manje od tri godine. Velike poteškoće imali smo zbog neuređenoga zakonodavastva i pribavljanja dokumentacije što je išlo dosta sporo, no na kraju smo ipak uspjeli –  kaže vlasnik tvrtke Šola, Goran Šola.

Vrijednost spomenute investicije je oko 80 tisuća KM. Riječ je o kreditnome zaduženju uz povoljnu kamatnu stopu. Ova duvanjska tvrtka će proizvedenu el. energiju prodavati JP Elektroprivredi HZ HB, a investicija bi se trebala isplatiti za šest godina.

Montažu i instaliranje opreme izveli su djelatnici mostarskoga poduzeća Energija – M d.o.o.  koja djeluje četiri godine. Specijalizarana je za proizvodnju el. energije iz obnovljivih izvora energije, tj. fotonapona, projektira i monitira fotonaposke sustave. Uz tvrtku “Šola”, do sada je izvela više fotonaposkih sustava.

– U ovoj godini želimo izgraditi i vlastitu elektranu na području Mostara, snage 60 kW, a za to su već pripremljena sredstva. Idući korak je i proizvodnja fotonaponskih panela –  jedna mini tvornica kapaciteta 6 tisuća komada godišnje u jednoj smjeni, kaže Slađan Marinović, vlasnik te tvrtke.

Marinović, također naglašava nedostatak osjećaja države za ovaj posao i ogromnu birokraciju.

– Poticaji više nisu problem, ali je i dalje veliki problem neujednačena birokracija koja se razlikuje u svim općinama i županijama što uvelike usporava posao i povećava troškove investicije i povrat ulaganja. Iz toga razloga je više zainteresiranih odustalo od ovoga posla iako je posve jasno da zelena energija ima budućnost, i u Hercegovini, za razliku od termoelektrana, ima potencijala.

Od gospodina Marinovića Tomislavcity doznaje da ima više od 20 elektrana puštenih u rad, a proizvođača bi bilo i više kada država iz godine u godinu ne bi povećavala namete i birokratsku proceduru.

– Misle da potiču povlaštenu cijenu, no to se vremenom izgubi u traženju dokumentacije. Stoga, pozivam mjerodavne da proceduru za ishođenje dozvola svedu na minimum, onda će se dobiti dovoljan broj proizvođača, a otvorit će se i radna mjesta u usluzi, montaži, trgovini i proizvodnji. Na kraju krajeva nećemo uvoziti el. energiju, svaki proizvedeni kwh ostat će u  državi, što u konačnici znači i jeftiniju struju za potrošače.

poslovni-global.ba/Piše: Zora Stanić – Tomislavcity Foto: Tomislavcity (tomislavcity.com)

 

Odgovori