TOP 5 europskih zemalja za posao: Estonija ‘zasjela’ na 1. mjesto

Svijet vijesti Zanimljivosti

Visoka razina zaposlenosti i otvaranja novih radnih mjesta ključni su čimbenici da neke zemlje imaju snažan ekonomski razvoj, a isto tako to ljude u ovim državama čini sretnim i zadovoljnim, prenosi N1.

Europa se generalno smatra dobrim mjestom za traženje posla, međutim, stopa zaposlenja varira od države do države.

Web stranica Glassdoor je, provodeći ekonomsko istraživanje, tržišta sastavila popis najboljih europskih zemalja za traženje i dobivanje posla.

1. ESTONIJA – Estonija je najbolja zemlja u Europi ukoliko želite dobiti posao.   Malena baltička država, dom za svega 1,3 milijuna ljudi, ima savršene         rezultate za tri pokazatelja – privremeno zapošljavanje, privremeno zapošljavanje mladih i prisilno skraćeno radno vrijeme. Manje od 3 posto ukupnog broja zaposlenih su oni koji su privremeno zaposleni, što je najbolji postotak za bilo koju europsku državu.

  1. NORVEŠKA – Norveška je dugo godina smatrana najboljom zemljom za zaposlenje. Čimbenik koji je “presudio” ovo zemlji da padne na poziciju broj 2 je slab rast zaposlenosti nakon financijske krize 2007. godine.
  1. UJEDINJENO KRALJEVSTVO UK se gotovo u svim relevantnim čimbenicima za dobivanje posla nalazi u vrhu. Glavna “mana” ove države je, ako govorimo o zaposlenju, visoka stopa prisilnog skraćenog radnog vremena.
  1. AUSTRIJA – Ova država je posebno popularna za radnike iz zemalja zapadnog Balkana. Austrija svoj visoki rang na popisu, najviše duguje činjenici da je jedna od tri europske države u kojima je veći broj zaposlenih radnika sada nego prije globalne financijske krize, iako je taj broj manji od 1 posto.
  1. DANSKA – Samo 10 posto mladih Danaca nije zaposleno, što ovu državu čini “rajem za mlade”, ukoliko traže posao.

poslovni-global.ba

Odgovori