Tranzitni turizam kao prilika za Posavinu

Turizam vijesti

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder posjetila je Posavskoj županiju. U Odžaku je na sastanku sa županijskim ministrom prometa, komunikacija i zaštite okoliša Perom Radićem upriličeno donošenje zakona o proglašenju zaštićenih područja Bara Tišina i Bara Starača, koji predstavljaju veliko prirodno bogatstvo i biološki fond ovog područja. Istaknuto je kako se njihovo usvajanje očekuje tijekom svibnja, a domaćini su istaknuli značaj financijske i tehničke potpore koju Federalno ministarstvo okoliša i turizma pruža Posavskoj županiji. Tu su i projekti s kojima će predstavnici iz ove županije moći aplicirati na javne pozive za zaštitu okoliša, posebno imajući u vidu da je ove godine fokus na sanaciji divljih odlagališta otpada na područjima koja su zaštićena ili u postupku zaštite, ali i na održavanje staništa poput močvarnih u Posavini.

Ministrica Pozder u Orašju se susrela s načelnikom Marijanom Oršolićem, s kojim se pridružila važnom događaju za ovaj kraj u organizaciji Moto kluba “Posavac”. Ovaj klub je prepoznat kao društveno koristan, a prethodno su, između ostalog, sanirali divlju deponiju na kojoj se organizira regionalni moto kamp na koji dolaze sudionici iz regije, ali i zapadne Europe. Ovaj kamp predstavlja važnu infrastrukturnu točku, a zbog svog specifičnog geografskog položaja ima veliki potencijal za tranzitni turizam, što je i prilika za razvoj Posavine.

Ministrica Pozder obišla je i seosko imanje koje gradi i uređuje povratnik iz Austrije, te je s vlasnicima jedinog hotela u Odžaku razgovarao o izazovima s kojima se hotelijeri i ugostitelji susreću u svom radu.

– Proteklih mjeseci dva puta sam u Posavini, kraju koji je često zanemaren. Želimo podržati već gotove projekte i ideje za poboljšanje okoliša, ali i aktiviranje turističkih potencijala. Kako dajemo potporu onima koji su najčešće na marginama, tako ćemo moći provjeriti i našu istinsku opredijeljenost za ravnomjernim regionalnim razvojem – kazala je ministrica Pozder, priopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

poslovni-global.ba

Odgovori