TRAŽE SE SPONZORI Ni 10 milijuna dolara dnevno nije dovoljno

Svijet vijesti

Tvrtka Niantic koja stoji iza iznimno popularne mobilne video-igre Pokemon Go koja sve više postaje društveni fenomen krenula je u potragu za novim sponzorima radi dodatnog ojačavanja prihoda. Kako je Reutersu otkrio izvršni direktor John Hanke, tvrtka je u pregovorima s nekoliko kompanija zainteresiranima za partnerstvo poput onog koje je s Nianticom sklopila japanska podružnica McDonald’sa.

Zahvaljujući tome, u 3000 McDonald’sovih restorana u Japanu mogu se pronaći Pokemoni što privlači igrače, a time i raste prihod tog globalnog lanca restorana brze hrane. Takva plaćena sponzorstva mogu smanjiti Nianticovu ovisnost o prihodima od same aplikacije, dodao je Hanke tijekom konferencije GamesBeat 2016 koja se ovoga tjedna održavala u Kaliforniji. Igra je ostvarila golem uspjeh nakon lansiranja 6. srpnja zbog čega milijuni igrača diljem svijeta svojim mobitelima po ulicama, parkovima, trgovačkim centrima i restoranima hvataju Pokemone. Prema podacima analitičke kuće App Annie, igra je do sada preuzeta 100 milijuna puta, a dnevno donosi prihod od 10 milijuna dolara.

Igra se temelji na proširenoj stvarnosti gdje igrači kamerom svog mobitela u stvarnom svijetu uočavaju likove Pokemona te ih skupljaju. Međutim, kako se u žaru igre igrači često znaju naći na opasnim mjestima, poput ruba provalija ili željezničkih pruga, izdavač igre morao je izdati nekoliko sigurnosnih upozorenja. No, Niantic i japanski Nintendo koji neizravno drži izdavačka prava na Pokemone shvatili su da je to nova poslovna prilika. Kako je izjavio John Hanke, u tijeku je razvoj uređaja koji će upozoravati igrače na okružje kojim prolaze dok igraju. Naime, Nintendo razvija uređaj koji će se moći nositi na zapešću, poput ručnog sata, a igrače će upozoravati na prisutnost Pokemona.

Na taj način igrači neće morati stalno gledati u mobitel čime bi se povećala njihova sigurnost. Osim sigurnosti, to će zasigurno povećati i prihode kompanija koje stoje iza ovog fenomena. Lansiranje uređaja predviđeno je za sljedeći mjesec. Analitičari App Anniea ističu kako je Pokemon Go donio evoluciju u industriju igara, globalno vrijednu gotovo 37 milijardi dolara. Dnevni prihod od 10 milijuna dolara do sada je nezabilježen. Naime, u Japanu vrlo popularna igra Puzzle & Dragons tijekom 2013. je dnevno donosila 3,75 milijuna dolara čime je branša bila šokirana. No, ono što je posebno zanimljivo jest činjenica da Pokemon Go ne utječe na pad prihoda ostalih mobilnih igara, tvrdi Sameer Singh, analitičar App Anniea.

“Prema našim podacima, Pokemon Go nije imao značajniji utjecaj na dnevne prihode ostalih igara dostupnih na Google Playu i iOS-u. Dnevni prihod ostalih igara pao je odmah po lansiranju Pokemon Go u SAD-u, ali se u roku od nekoliko dana vratio na prijašnje razine”, ističe Singh.

“U cjelini, to i nije posebno iznenađujuće s obzirom da većina prihoda od igara dolazi od malog broja korisnika”, pojašnjava Singh. Lansiranje igre izrazito se pozitivno odrazilo na burzovnu vrijednost Nintenda. Dionica te kompanije sada vrijedi 45 posto više nego prije lansiranja Pokemon Go. Ni jedna igra u Nintendovom portfelju – čak ni popularni Super Mario – nije imala takav pozitivan utjecaj na kretanje Nintendove dionice.

poslovni-global.ba

Odgovori