TRŽIŠTE RADA Tvrtke se uključuju u obrazovanje mladih HNŽ-a za deficitarna zanimanja

BiH vijesti

Dr. sc. Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a, danas je na konferenciji za novinare u zgradi Vlade HNŽ, govorio o trećem upisnom roku za učenike srednjih škola u Hercegovačko- neretvanskoj županiji.

Govorili su i predstavnici metalskog, građevinskog i turističkog sektora u HN županiji, te Željko Laketić, ministar gospodarstva HNŽ-a i Jens Muller, predstavnik Gospodarske komore Grada Mostar.

“Pred nama je treći, posljednji upisni rok za školsku 2016./2017. godinu, stoga ovu konferenciju za novinare koristimo i kao naš poziv učenicima i roditeljima da pri odabiru budućeg zanimanja vode računa o mogućnosti zaposlenja nakon završetka školovanja”, kazao je na početku konferencije ministar Hadžović.

“Primijetna je velika disproporcija potreba tržišta rada i nastavnih planova i programa po kojima učenici pohađaju nastavu. Velik broj kompanija u HNŽ-u zainteresiran je za nove radnike, kojih, nažalost, nema na tržištu. Zbog toga su zainteresirani da sudjeluju u procesu obrazovanja onih zanimanja koja su deficitarna i za kojima postoji potreba. Zbog ovih pokazatelja naša je obveza učiniti dodatni napor kako bismo naš obrazovni proces uskladili s potrebama tržišta rada. Ovo su naši prvi koraci u pokretanju tzv. “dualnog obrazovanja” u našoj županiji i već od sljedeće školske godine upis u srednje škole pokušat ćemo snažnije uskladiti s potrebama tržišta”, zaključio je ministar Hadžović.

Snažnu potporu nastojanjima Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa da što veći broj učenika bira zanimanja kojih nedostaje na tržištu rada iskazala je i Gospodarska komora Grada Mostara.

“Moramo unaprijediti i vještine profesora u našim školama, moramo stvoriti pozitivnu atmosferu kako bismo motivirali učenike da upisuje stručne škole. Naš je zadatak podići ugled zanatskih škola kako bi se što više djece upisivalo u njih”, kazao je Jens Muller, predstavnik Gospodarske komore Grada Mostar.

Željko Laketić, ministar gospodarstva HNŽ-a, pozdravio je ovakav pristup rješavanju ove problematike, iskazavši spremnost ministarstva da se u skladu sa svojim nadležnostima također aktivno uključi u ove procese.

Ministar Hadžović na kraju konferencije izvijestio je novinare kako će, a sve s ciljem kvalitetnijeg informiranja javnosti, ubuduće sve aktivnosti Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa moći pratiti na Facebook i na web stranici Ministarstva www.monkshnk.gov.ba.

poslovni-global.ba / Vlada HNŽ

Odgovori