TURISTIČKA ATRAKCIJA Potopljen brod u Premanturi za ronilačke posjete

Turizam vijesti

Uz zapadnu obalu Kamenjaka u Premanturi je održano prvo namjensko potapanje broda u Hrvatskoj, bivšeg admiralskog broda “Vis”, koji će na morskom dnu uvale Polje biti turistička atrakcija za ronjenje u južnom dijelu Istre.

Brod “Vis” nekadašnje Jugoslavenske ratne mornarice, dug je 85 metara, izgrađen je u pulskom Uljaniku 1956., a sada je u vlasništvu Arsena Brajkovića iz Pule.

U složenoj akciji dvjema jakim detonacijama potopljen je brod 250 metara od obale, na 32 metra dubine. Sam čin potapanja, čiju su zonu stotinjak metara oko broda osiguravale policija i Lučka kapetanija, privukao je nekoliko tisuća ljudi koji su to pratili s obale ili s okolnih brodica.

Od ideje do realizacije bilo je potrebno pet godina te će ‘Vis’ sada kao primjer poslužiti mnogima u Dalmaciji da učine isto, izjavio je Brajković novinarima. Dugo je stvarao planove i projekte da brod uredi u luksuznu jahtu, no, kako je rekao, zbog sve lošije situacije u hrvatskom brodarstvu i na financijskom tržištu ideja je odjednom sazrela u nekom sasvim drugom smjeru.

Najavio je da će nakon potapanja broda na kamenito dno premanturskog akvatorija već ovog ljeta organizirati posjet skupina ronilaca.

poslovni-global.ba

Odgovori