Turistički barometar: Rekordne brojke u prvom kvartalu 2024.

Turizam vijesti

Podaci Federalnog zavoda za statistiku za prva tri mjeseca 2024. godine u Federaciji Bosne i Hercegovine govore o rekordnom broju turista. Tako je tijekom ožujka ove godine ukupan broj dolazaka turista iznosio 67.315, što je za 2,1 posto više u odnosu na ožujak 2023. godine.

Ukupan broj noćenja turista u ožujku iznosio je 129.408, što je za 3,1 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Sudjelovanje domaćih turista je oko 30 posto, a stranih oko 70 posto. U strukturi stranih turista najviše dominiraju oni iz regije, Srbije i Hrvatske, te Crne Gore, a značajan udio imaju i turisti iz Turske, Italije, Slovenije, Njemačke i Austrije, objavilo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

U siječnju je boravilo više od 63.000 turista, što je 2,1 posto više nego prethodne godine. Za veljaču 2024. brojke su još bolje – čak 9,3 posto više turista nego lani, te 1,7 posto više noćenja za isti mjesec. Za prva tri mjeseca 2024. godine u odnosu na isto razdoblje 2023. godine ostvaren je rast od 3,35 posto. Brojke pokazuju da će se trend porasta broja turista nastaviti i tijekom cijele godine.

Izazovi su brojni, ali trendovi idu u dobrom smjeru, kao i mogućnosti koje se nude otvaranjem pregovora s EU. Ako se uzmu u obzir i nove zračne linije povećat će se broj putnika i mogućnost većeg dolaska turista.

“Federalno ministarstvo okoliša i turizma je raspisalo javni poziv za programe za potporu u turizmu. Poziv je otvoren do 29. svibnja i za cilj ima dodatno poboljšanje turizma. Za tekuće transfere u proračunu je predviđeno 2 milijuna KM. Podržavat ćemo kvalitetne projekte vezane uz domaće i međunarodne manifestacije, programe potpore konkurentnosti turističko-ugostiteljske djelatnosti kroz sufinanciranje specifičnih turističko-ruralnih i autohtonih ugostiteljskih djelatnosti, sufinancirat ćemo promidžbeni materijal kroz brendiranje pojedinih mjesta, događanja (kampanje) i proizvoda u svrhu jačanja turističke ponude, te video promocije i brendiranja turizma Federacije Bosne i Hercegovine. Po prvi put imamo i kapitalne transfere u iznosu od 2 milijuna KM, a sufinancirat ćemo programe izgradnje infrastrukture za unapređenje turističke ponude i specifičnosti razvoja turističkih destinacija, kao i projekte u funkciji razvoj održivog turizma, na destinacijama od šireg prirodnog i kulturno-povijesnog značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine. Kvalitetnom realizacijom ovih projekata, koji su osmišljeni u skladu s usvojenom Strategijom razvoja turizma Federacije BiH 2022. – 2027., te trendom u prvom kvartalu, uvjerena sam da ćemo 2024. godinu završiti s najboljim rezultatima u turizma”, kazala je federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder.

poslovni-global.ba

Odgovori