Tvornica eteričnih ulja u Ljubinju očekuje suradnju s oko 1000 kooperanata

BiH vijesti

Unija za održivi povratak i tvrtka Perfect export bilje potpisali su u Sarajevu Protokol o suradnji koji daje mogućnost uključivanja velikog broja kooperanata u organiziran i siguran otkup smilja, kadulje, ružmarina, lovora, kleke i drugih proizvoda.

Predsjednica Unije Mirhunisa Zukić Izjava je da su prethodno na području Čapljine, Berkovića i Stoca organizirali grupu povratnika i raseljenih osoba koji su uz pomoć Agromediteranskog fakulteta iz Mostara obučeni za proizvodnju bilja za tvornicu u Ljubinju, te se nada da će se suradnja proširiti na kooperante diljem Hercegovine.

Pojasnila je da će kooperanti u početku od tvornice dobiti plastenike i materijal za početak proizvodnje, jer nemaju vlastitog novca da investiraju. Očekivanja su da će se uključiti više od 1.000 kooperanata.

Dekan Agromediteranskog fakulteta Ahmet Džubur rekao je da će Fakultet i u idućem razdoblju podržati projekt, kroz daljnju edukaciju, analizu zemljišta, te davanjem konkretnih uputa za realizaciju projekata.

Naveo je da je fokus projekta na proizvodnji sadnica i podizanju plantažnih nasada smilja, te destitliranju, a poseban značaj ima revitalizacija kamenjara, odnosno melioraciju zemljišta uporabom teških strojeva.

Vlasnik tvrtke Perfect export bilje Arsenije Ivanović istakao je da je njihova osnovna djelatnost uzgoj sadnica, plantažiranje, sakupljanje i otkup ljekovitog i aromatičnog bilja, a da je riječ o visokokvlitetnim organskim proizvodima koji imaju zajamčen plasman na zapadno tržište.

Dodao je da tvornica ima kapacitet za proizvodnju do 40 litara eteričnog ulja dnevno, ovisno o vrsti bilja, a planiraju proširenje pogona za odvajanje lista od grančice.

poslovni-global.ba

Odgovori