U 258 inspekcijskih nadzora otkrivena 52 radnika na crno

BiH vijesti

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su 27. prosinca na širem području Federacije BiH izvršili 258 inspekcijskih nadzora, kojima su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju razne uslužne djelatnosti.

U obavljenim kontrolama otkrivena su 52 neprijavljena radnika, 75 obveznika koji nisu evidentirali promet preko fiskalnog uređaja, 3 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj, te 4 objekta koji su radili bez odobrenja nadležnog tijela.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje radnika na crno, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, neposjedovanje fiskalnog uređaja i rad bez odobrenja, zapečaćena su 24 objekta, au 127 slučajeva izdani su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 372.150 KM.

U dva slučaja nadzori su završeni uz pomoć pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova.

Aktivnosti inspekcijskog nadzora radi kontrole zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i suzbijanja sive ekonomije provodit će se u novogodišnjoj noći kao i za vrijeme novogodišnjih praznika.

Predmet kontrole bit će prijava radnika u Jedinstveni sustav Porezne uprave FBiH i evidentiranje prometa sukladno Zakonu o fiskalnim sustavima u Federaciji BiH. Stoga se pozivaju porezni obveznici da sve zaposlenike prijave u Jedinstveni sustav, usklade svoje poslovanje i poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Porezna uprava poziva sudove da sankcije izriču pravodobno i u zakonom propisanom iznosu kako bi one imale brži i veći preventivni učinak. Sankcija koja se izrekne brzo i kada je mala ima veći učinak od veće sankcije koja se izrekne nakon dužeg vremena. Izricanje sankcija nakon nekoliko godina i još uvijek u iznosu manjem od zakonskog minimuma ima mali učinak na porezne obveznike i poštivanje zakona. Budite partner Poreznoj upravi u poštivanju poreznih propisa i smanjenju sive ekonomije, stoji u priopćenju Porezne uprave Federacije BiH.

poslovni-global.ba

Odgovori