U Galeriji Aluminij predstavljanje višejezične knjige i humanitarna izložba

BiH vijesti

U Velikomu tjednu, uoči najvećega katoličkog blagdana Uskrsa, Galerija Aluminij nudi dva zanimljiva događaja. U utorak, 22. ožujka, s početkom u 18:30, upriličit će se predstavljanje višejezične zbirke pjesama nagrađivane književnice Lidije Pavlović-Grgić, ukoričene pod imenom Leteći ljudi. Odmah sljedećega dana, odnosno u srijedu, 23. ožujka, s početkom u 19 sati, otvorit će se humanitarna izložba fotografija, u suorganizaciji s TO HDZ-a BiH Avenija-Jugozapad Mostar. Obadva će se zbivanja ugostiti u galerijskomu Salonu 2, a na poznatoj adresi Kralja Tvrtka 11 u Mostaru.

lidija pavlovic grgic

Leteći su ljudi iz tiska izišli krajem prošle godine, u izdanju kreševske Klepsidre, a obuhvaćaju pjesnikinjine nepoznate naslove, kao i one koji su, u razdoblju od 2007. do 2015. godine, objavljivani na hrvatskomu, albanskomu, armenskomu, engleskomu, njemačkomu, slovenskomu i na talijanskomu jeziku u čitavomu nizu uglednih književnih časopisa, zbornika i drugih publikacija u Albaniji, Armeniji, BiH, Crnoj Gori, Danskoj Hrvatskoj, Indiji, Italiji, Libanonu, Njemačkoj, Sloveniji i u Srbiji. Riječ je o pjesmama koje Lidija piše na hrvatskomu, a čija je vrijednost prepoznata, u dijelu pobrojanih država i nagrađena, zahvaljujući hrabromu autoričinu istupu i na druga govorna područja, u čemu posebna zasluga pripada i radu njezinih prevoditelja Marije Perić-Bilobrk, Ane Mikačić, Željka Perovića i Nikollea Berishaja.

U programu će, osim pjesnikinje, sudjelovati i recenzentica dr. sc. Perina Meić, urednik i nakladnik Milo Jukić, prevoditeljica Marija Perić-Bilobrk i spisateljica Anita Martinac, a posjetitelji će uživati u stihovima na hrvatskomu, engleskomu, njemačkomu i na talijanskomu jeziku.

Inače, književnica, publicistica i novinarka Lidija Pavlović-Grgić rođena je u Konjicu 1976. godine, a njezin stvaralački životopis obuhvaća šest književnih naslova i 105 priloga (pjesme, kratke priče, kritike i prikazi), objavljenih na deset jezika u 35 publikacija, u čak 17 zemalja svijeta. Živi i stvara u Sarajevu.

Humanitarna izložba planirana je za srijedu, a obuhvaća 19 izrazito zanimljivih i tematskih različnih fotografskih uradaka polaznika fotografskoga tečaja kojega je, u organizaciji spomenute organizacije HDZ-a BiH u Mostaru, tijekom proteklih nekoliko tjedana vodio fotograf Ivan Kelava. Fotografije će ostati dostupnima za besplatno razgledanje do 1. travnja, nakon čega će uslijediti njihova prodaja na humanitarnoj dražbi u mostarskomu restoranu Europa-Didaktik, s početnom cijenom od 50 KM po primjerku. Organizatori će pravodobno obznaniti nadnevak i vrijeme održavanja dražbe, a prihod od prodaje najavili su ustupiti mostarskoj udruzi Minores koja skrbi za beskućnike i druge socijalno-ugrožene osobe.

poslovni-global.ba

Odgovori