U Hrvatskoj mu odbili 1246 zamolbi za posao, u Kanadi za godinu zaradio za kuću i dva automobila

vijesti Zanimljivosti

Nakon što je u Hrvatskoj bezuspješno poslao čak 1246 zamolbi za posao, Tomislav Čičak, 30-godišnjak iz Orahovice, odlučio je napustiti Hrvatsku i u potrazi za poslom zaputio se ravno u – Kanadu.

Tamo je, kaže Tomislav, za samo godinu dana zaradio za kuću i dva automobila.

– Može se reći da imam jedan i pol fakultet. Dakle, Hrvatsku nisam morao napustiti jer sam jedva preživljavao, ali sam otišao sam jer nisam mogao dobiti osnovno i Ustavom zajamčeno pravo na rad. U Hrvatskoj sam poslao 1246 zamolbi za zaposlenje i nisam nigdje dobio posao – priča Čičak.

– Danas u Kanadi radim kao krovopokrivač, a po struci sam ekonomista-informatičar. Mislim da sam se snašao odlično jer sam kao stranac za manje od godinu dana uspio kupiti kuću. Imam dva auta, jedan obiteljski i drugi za posao – kazao je Tomislav Čičak za Glas Slavonije i pojasnio odnos poslodavca prema radniku:

– U Kanadi koriste tvoju lošu situaciju i činjenicu da moraš raditi za njih. Imamo zatvorene radne dozvole i dosta je teško naći novog poslodavca dok ne riješiš status u tzv. permanent resident. Žalosno je što se i s takvim tretmanom tu osjećam bolje nego u Hrvatskoj. Osećam da me poslodavac cijeni. Otkako sam došao, plaća mi je porasla za 50 posto. Ovo je moj dojam, ima svakakvih priča. Uglavnom, moraš biti uporan kako bi izazvao i sreću – priča on.

U Kanadu je prvo otišao sam, a potom je došla i njegova obitelj, supruga Ana, kći i sin. Naglašava kako je ženama mnogo teže pronaći posao nego muškarcima.

– Što se tiče tzv. ženskih poslova, situacija nije dobra jer su to uglavnom niskokvalificirani poslovi koji nisu puno plaćeni, tako da i nije neobično da žene rade ‘muške’ poslove. Škola, odnosno programi koji postoje, za svaku su pohvalu. Ipak je ovo imigracijska zemlja. Moja su se djeca uklopila savršeno. Škola im nije svedena na ‘bubanje’ teorije, već u razvijanje osobnosti i ljudskih vrijednosti. Praktični su – neće da ih uče kako računati, već kako koristiti digitron. Zanimljiv primjer: pitao sam kći kako bi riješila jedan problem, a ona kaže – upišeš problem na YouTube i pogledaš – priča svoje iskustvo Tomislav i naglašava kako su svakodnevni problemi uglavnom puno bolje riješeni u Kanadi nego u Hrvatskoj.

– Registracija automobila traje otprilike pet minuta jer nema tehničkog pregleda i stoji 80 dolara u mojoj provinciji Alberti, a porez i druge naknade nisu uračunati u cijenu – kaže on.

“Osjećaj zajedništva, ovdje ne postoji, tu svi samo trčimo za dolarima. Želja mi je da otvorim svoju tvrtku, jer ovdje bilo što da otvoriš i ako malo imaš smisla, možeš super živjeti – ističe Tomislav.

poslovni-global.ba (Foto: Facebook)

 

Odgovori