U Neumu otvoren Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2016

BiH vijesti

Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2016 otvoren je u Grand hotelu Neum u Neumu. Manifestacija se održava pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića, te pod visokim supokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar- Kitarović, a u ime člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, otvorio ju je ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Otvaranju je nazočio premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, zajedno sa članovima Vlade te županije, predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić, načelnik Općine Neum Živko Matuško, te brojni vinogradari iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te drugih zemalja regije, prenosi Fena

Sabatina, koja se prvi put održava u BiH, godišnje okuplja vinogradare, vinare, stručnjake, someliere, proizvođače i distributere vinogradarsko-vinarske opreme, ugostitelje, trgovce, predstavnike resornih ministarstava, medije i druge sudionike vezane uz vinogradarstvo i vinarstvo iz bh. vinskih regija i inozemstva.

U sklopu manifestacije bit će održan Sabor vinogradara i vinara na kojem će biti analizirana berba grožđa 2016. te razmatrano aktualno stanje vinogradarstva i vinarstva.
Cilj je Sabatine edukacija i povezivanje vinogradara i vinara međusobno, sa strukom, te s ostalim gospodarskim subjektima izravno vezanim za vinogradarstvo i vinarstvo.

Na sajmu vinogradarstva i vinarstva, te burzi i izložbi vina svoje proizvode predstavlja oko 300 izlagača iz BiH, Hrvatske i drugih zemalja.

Kao plod dugogodišnje poslovne suradnje, kontakata i iskazane želje inozemnih vinogradara i vinara, Sabatina se prvi put održava na teritoriju dviju država – Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Osim međunarodne konferencije i radionica o vinogradsko-vinarskoj struci, bit će promovirano i nekoliko knjiga među kojima i “Marketing vina” te “Atlas vinogradarstva i vinarstva Bosne i Hercegovine”.

Organizatori manifestacije su Zadružni savez Dalmacije i Hrvatska udruga vinarskih gradova iz Hrvatske, a suorganizatori Federalni agromediteranski zavod Mostar i Grand hotel Neum iz Bosne i Hercegovine.

poslovni-global.ba / Foto: Zoran Ćubela

Odgovori