Ukidanje poreznih olakšica, za izvoznike je to novi udar na BiH ekonomiju

BiH vijesti

Novim zakonom o porezu na dobit u Federaciji nastoje se osigurati javni prihodi za federalni i županijske budžete. Izvoznici su ogorčeni, jer se ovim rješenjem ukidaju olakšice za porez koje su imali po osnovu izvoza. U Vladi tvrde da je zakon reformski i da takve olakšice nemaju ni u zemljama okruženja.

Federacija je dobila Zakon o porezu na dobit a gospodarstvenici nova opterećenja većim obuhvatom oporezivih prihoda. Poslodavci tvrde – ovo je još jedan udar na bh. ekonomiju, prenosi Manager.ba.

Kako objašnjava Eldin Hadžiselimović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH, bile su dvije opcije da se zakonsko rješenje korigira sa njihovim prijedlozima. On navodi da je prijašnji nivo stimulansa za izvoznike bio da 100% budu oslobođeni poreza na dobit, a sad je 50%. Dalje, kaže da su predlagali inoviranje zakonskih rješenja – kao u Hvatskoj, Sloveniji, Srbiji – kroz zakon o poticajima, ali da ni to nije bilo prihvatljivo za vlast.

Na udaru su dvije grupe gospodarstvenika

“Mislim prije svega na gospodarstvenike koji su u proizvodnju investirali značajne iznose. Prethodnim zakonom bilo je 20 milijuna za 5 godina – toga više neće biti. Zatim će biti pogođeni izvoznoci koji su više od 30 % izvozili – sad je i to ukinuto”, kaže Željko Raguž, direktor Sektora za ekonomske i pravne poslove u PK FBiH

A da bez investicija nema ni razvoja, upozoravaju i investitori. BiH je po razini konkurentnosti u izvješću Svjetske banke zauzela 111. mjesto od 140 zemalja. Iza nas su afričke zemlje.

Predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH Branimir Muidža ističe da su u određenoj mjeri smanjeni poticaji za reinvestiranje dobiti. On podsjeća u BiH pada nivo stranih investicija – od 2008. na ovamo za 50%.

“Očekujemo da će svaka promjena zakona olakšati poreznu represiju građanima i poduzećima”, kaže on.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović poručuje da će vjerovatno biti onih koji će željeti doći ukoliko budemo stabilna zemlja, zemlja koja se približava Uniji, koja prihvata zakonodavstvo i standarde primjenjive danas u Europi.

Zakon je jedan od reformskih, a na tragu je preporuka MMF-a.

“Analize pokazuju da ima poduzeće sa izvozom 30%, a oslobođeni su poreza 100%, dok imaju uvoz 90%”, tvrdi Jelka Milićević, ministrica financija FBiH.

Opozicija je bila protiv ovakvog zakona koji, ocjenjuju, gospodarstvenicima zagorčava život.

SDP-ov delegat u Dom naroda FBiH Aner Žuljević upozorava da se ovim zakonom isisava investicijska aktivnost koju imamo u gospodarstvu te da će na kraju to napraviti ogroman problem u ekonomskoj strukturi.

Njegova kolegica iz DF-a Draženka Subašić poručuje da se novim zakonom ukida jedini poticaj za firme izvoznice – izvoz se više ne prepoznaje kao strateški bitan.

Na nelogičnosti novog zakona ukazivali su i iz Gospodarske komore FBiH i tražili zadržavanje poreznih olakšica izvoznicima.

“Ima jedna besmislena odredba – oporezivanje kamate bit će nepriznato za rashode koji prelaze četverostruki iznos upisanog kapitala. Većina poduzeća financira se kreditima – čak su rekli registrirani, a ne upisani kapital”, naglašava Raguž.

Povećanjem broja poreznih obveznika i ukidanjem poticaja i olakšica Vlada računa na dodatnih 40 milijuna eura. Gospodarstvenici upozoravaju – provođenje takvog plana preko njihovih leđa kratkoročno će dovesti do povećanja prihoda. Dugoročno, zbog smanjenja investicija, bit će više štete nego koristi.

poslovni-global.ba / Manager.ba

Odgovori