Ukupna zaduženost BiH 11,9 milijardi KM

BiH vijesti

Ukupna zaduženost Bosne i Hercegovine u prošloj godini bila je 11,9 milijardi KM što uključuje vanjsku i unutarnju zaduženost, rečeno je u Informaciji o stanju javne zaduženosti BiH koju su zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrali na današnjoj sjednici.

Vanjski javni dug BiH iznosio je oko 8,4 milijardi KM i odnosi se na Federaciju BiH, Republiku Srpsku, Brčko Distrikt BiH i institucije Bosne i Hercegovine, dok je unutarnja zaduženost BiH iznosila oko 3,5 milijardi KM.

U ukupnom iznosu unutarnje zaduženosti Federacija BiH sudjeluje s 35,74 posto, Republika Srpska sa 63,99, te Brčko Distrikt s 0,27 posto, dok država BiH do kraja prošle godine nije imala obveza po osnovu unutarnjeg duga.

U unutarnji dug spadaju obveze po osnovu stare devizne štednje, ratnih potraživanja, općih i obveza po osnovu izdanih vrijednosnih papira, kreditnih zaduženja u zemlji i obveze po osnovu refundacije poreza, te aktiviranih garancija.

Angažirano je 400,98 milijuna KM odobrenih kreditnih sredstava, od čega se 21 posto odnosi na kredite čija su prva povlačenja počela u prošloj godini. Od ukupno povučenih kreditnih sredstava 53,28 posto se odnosi na infrastrukturne projekte, 33,71 posto na projekte usmjerene na gospodarske djelatnosti, dok se 13,01 posto odnosi na javni sektor.

poslovni-global.ba

Odgovori