ULAGANJE SE ISPLATI Kako su Savići iz Bijeljine uspjeli s plantažama lješnjaka i aronije

Poljoprivreda vijesti

Miladin Savić, iz Zagona kod Bijeljine, privremeno zaposlen u Austriji, prije šest godina zasadio je u semberskom selu Zagoni plantažu lješnjaka, na površini od jednog hektara. Četiri godine kasnije Miladin je zasadio i stotinjak sadnica aronije, a odnedavno ima još jednu plantažu od 1.000 sadnica aronije i 400 sadnica lješnjaka, na površini od 1,5 hektara, piše Faktor.

Momčilo Savić (64), Miladinov otac, koji je petnaestak godina radio u Sloveniji i koji će uskoro u zasluženu mirovinu, kaže da je njegov sin Miladin još 2009. godine zasadio plantažu lješnika na površini od jednog hektara i da je i za njega sve to tada predstavljalo prilično veliku nepoznanicu. Međutim, nije se predavao i danas, šest godina kasnije, već ubire prve plodove svoga rada.

– Zemljište je u ovom dijelu Semberije “posno”, riječ je o zemlji pete i šeste klase. Zasadili smo 970 sadnica koje su nabavljene u Kruševcu, u Srbiji. Investicija je koštala oko 4.000 KM. Sve do prošle godine ubirali smo manje količine lješnika, da bismo u 2015. godini imali rod od 200 kilograma neoljuštenog lješnjaka – kazao je Momčilo.

Tvrdi da je u sustav za navodnjavanje na obje plantaže investirano oko 10.000 KM. Na imanju su Savići iskopali bunar, dubok oko stotinu metara, iz kojeg koriste vodu za navodnjavanje plantaža.

– Za zaštitu lješnjaka koristimo živi kreč. Sadnice aronije, prvu količinu od stotinu sadnica, sin je nabavljao u Austriji i Nizozemskoj. Na novoj plantaži imamo oko 1.000 sadnica aronije i 400 sadnica lješnjaka. Još uvijek ne možemo govoriti o komercijalnoj proizvodnji lješnjakka i aronije – ističe Momčilo Savić.

Momčilo kaže da lješnjak i aronija dobro podnose klimatske uvjete u ovom dijelu Semberije. Otporni su na mraz i niske temperature. Lješnjak je tražen, kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu, pogotovo u slastičarskoj djelatnosti. Ove godine uspjeli su prodati dio roda, a cijena jednog kilograma očišćenih lješnjaka kretala se od 20 do 25 KM. Kada bi imali veće količine, svakog mjeseca mogli bi plasirati po 150 kilograma lješnjaka, kaže Momčilo Savić.

Dio prošlogodišnjeg roda Savići su iskoristili za cijeđenje ulja iz ploda lješnjaka. Ljusku su iskoristili za proizvodnju probne količine peleta za ogrjev, jer je Miladin u međuvremenu nabavio i presu za proizvodnju peleta.

Hladno cijeđeno ulje od lješnjka veoma je korisno i blagotvorno za kožu, pogotovo kod skidanja akni. U međuvremenu su Savići sijali i lan, te su na svojoj presi cijedili i laneno ulje, koje ima blagotvorna i ljekovita svojstva. S jednog razvijenog grma lješnjaka Savići već sada mogu ubrati oko tri kilograma ploda, dok se s grma aronije ubire dva do dva i po kilograma ljekovitih i korisnih bobica.

poslovni-global.ba/faktor.ba

 

Odgovori