Umirovljenici na nogama, dok čelni ljudi FBiH tvrde: Mirovine neće biti smanjene!

BiH vijesti

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike uputilo je zahtjev Federalnom zavodu PIO/MIO  za striktnom primjenom člana 51. Zakona o PIO, pa isplata mirovina ovisi o prikupljeniim sredstavima u mirovinskom fondu. Premijer FBiH Fadil Novalić demantirvao je informaciju o mogućem smanjenju mirovina i rekao da do toga neće doći, objavio je BHRT.

S manjkom od 150 milijuna KM u fondu to bi značilo smanjenje mirovina za siječanj za 10 posto.

Udruženje umirovljenika u Federaciji BiH oštro odbija tu mogućnost, jer smatraju da bi to dovelo do socijalnog bunta. Zavod PIO/MIO FBIH zatražio je da se Vlada Federacije BiH izjasni ostaje li i dalje pri zaključku iz 2014. da se ne mijenja  koeficijentmirovina.

Umirovljenici smatraju da se na ovaj način želi dodatno destabilizirati politička situacija u BiH s obzirom na to da je na čelu Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, SBB-ov ministar Vesko Drljača.

Zahtjev resornog ministarstva rada i socijalne politike upućenog Federalnom zavodu mirovinskog i invalidskog osiguranja  za dosljednom primjenom člana 51. Zakona o PIO/ MIO,  diglo je 400.000 umirovljenika u Federaciji na noge.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača medijske napise o smanjenju mirovina nazvao je dezinformacijama.

“Bili smo zatečeni dezinformacijom o navodnom smanjenju mirovina u Federaciji Bosne i Hercegovine, jer Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na bilo koji način o tome ne razmišlja, niti će dopustiti smanjenje dostignute razine mirovinskih prava, već je isključivo posvećena donošenju novih zakonskih rješenja u oblasti mirovinskog i invalidskog osiguranja”, navodi se u izjavi premijera FBiH Fadila Novalića.

Umirovljenici su očekivali da Vlada FBiH neće posegnuti za nepopularnim mjerama.

Smanjenje mirovina bio bi udar za ovu socijalno najugroženiju katerogiju, jer mnogi od njih, ističu i sada žive s pola marke dnevno.

poslovni-global.ba

Odgovori