Unatoč protivljenju: EU nastavlja koristiti glifosat “ubojicu pčela”

Poljoprivreda vijesti

Dozvola za uporabu herbicida glifosata bit će produljena za godinu dana, do sredine prosinca iduće godine, rekao je u razgovoru za agenciju dpa glasnogovornik Europske komisije. Službena odluka bit će donesena do 15. prosinca, kada istječe važeća dozvola. Europska komisija planira produljiti dozvolu unatoč protivljenju brojnih članica EU-a.

Treba više vremena da se analiziraju sve potrebne informacije i da se procijeni sigurnost glifosata, a konačna odluka o uporabi bit će donesena tek nakon završetka tog postupka, objavila je Komisija.

Upotreba glifosata izazvala je val kritika, uključujući i tvrdnje da izaziva rak, što njemački proizvođač Bayer odlučno opovrgava. Najveća članica EU-a Njemačka planira zabraniti upotrebu glifosata od 2024. godine. Inače, prema onome što se može pronaći na internetu, tijekom jednoga istraživanja znanstvenici su izložili pčele glifosatu. Od osam dominantnih vrsta zdravih bakterija u pčelama izloženima glifosatima, nakon samo tri dana utvrđeno je da su četiri vrste oslabljene. Najteže pogođene bakterijske vrste, Snodgrassella alvi, kritični su mikrobi koji pčelama pomažu probaviti hranu i brane ih od patogena.

Znanstvenici su uvjereni kako je ovo dokaz kako bi glifosat mogao biti jedan od uzroka nestanka i smanjenja broja pčela medarica i drugih vrsta pčela diljem svijeta. Glifosat je herbicid širokog spektra djelovanja, razvijen u amerčkoj tvrtci Monsanto, 1974. godine. Danas je on jedan od najviše korištenih herbicida širom svijeta.

poslovni-global.ba

Odgovori