Unija za Mediteran: Porast razine mora i slana voda velika prijetnja za sigurnost hrane

Poljoprivreda vijesti

Unija za Mediteran (UfM), institucija koja okuplja 27 država EU i još 16 drugih koje izlaze na Sredozemno more, upozorava da se razina mora sve više podiže nanoseći sol na poljoprivredna zemljišta, što bi moglo smanjiti proizvodnju hrane i sigurnosno ugroziti zemlje, piše Euronews.

Sredozemlje je, nakon Arktika na sjeveru, drugo područje na svijetu koje se najbrže zagrijava, velikim dijelom zahvaljujući ispuštanju štetnih plinova.

Druga najtoplija regija na svijetu, regija Sredozemlja, je klimatsko žarište i zagrijava se 20 posto brže od globalnog prosjeka. Grammenos Mastrojeni, zamjenik generalnog sekretara UfM-a upozorava da razina mora ubrzano raste.

“Nije jedini problem što više vode dospijeva na kopno, kao što imamo slučaj u Veneciji, nego što je to slana voda. A ona nosi devastaciju poljoprivrede”, upozorio je on. On je naglasio potrebu za suočavanjem s posljedicama klimatskih promjena kao što su brzi porast razine mora, nedostatak vode i povećani vremenski ekstremi.

“Problem s pregovorima o klimi je što ih vode stranke ili politički blokovi, a ne pojedinačne zemlje, i nažalost ne postoji regionalna mediteranska grupa akreditirana od ssustava Ujedinjenih naroda”, naglasio je Mastrojeni.

Mastrojeni navodi da iako porast razine mora predstavlja prijetnju za primorske gradove, potonuće plaža je “samo početak”. Istaknuo je da se “više od 40 posto mediteranske poljoprivrede odvija uz obale, pa stoga porast razine mora predstavlja veliku prijetnju za sigurnost hrane”.

poslovni-global.ba

Odgovori