UNWTO: Povratak turizma na razinu prije pandemije u Europi i Bliskom istoku

Turizam vijesti

Nakon snažnijeg oporavka od očekivanog u 2022., ove bi se godine međunarodni turistički dolasci mogli vratiti na razine prije pandemije u Europi i na Bliskom istoku. Ipak se očekuje da će turisti sve više tražiti vrijednost za novac i putovati bliže domu kao odgovor na izazovnu gospodarsku klimu.

Na temelju UNWTO-ovih predviđanja za 2023., dolasci međunarodnih turista mogli bi ove godine dosegnuti 80% do 95% razina prije pandemije, ovisno o opsegu usporavanja gospodarstva, tekućem oporavku putovanja u Aziji i Pacifiku i evoluciji ruske ofenzive u Ukrajini, među ostalim čimbenicima.

Prema novim podacima UNWTO-a, više od 900 milijuna turista putovalo je u inozemstvo 2022. – dvostruko više od broja zabilježenog 2021., iako je još uvijek 63% u odnosu na razinu prije pandemije. Svaka globalna regija zabilježila je značajan porast broja međunarodnih turista. Bliski istok je doživio najveći relativni porast jer su se dolasci popeli na 83% broja prije pandemije. Europa je dosegla gotovo 80% razine prije pandemije jer je primila 585 milijuna dolazaka 2022. godine. Afrika i Amerika oporavile su oko 65% svojih posjetitelja prije pandemije, dok su Azija i Pacifik dosegnuli samo 23%, zbog jače pandemije. povezana ograničenja koja su se počela uklanjati tek posljednjih mjeseci. Prvi Svjetski turistički barometar UNWTO-a za 2023. također analizira učinak po regijamai gleda na najbolje rezultate u 2022. godini , uključujući nekoliko destinacija koje su već oporavile razine iz 2019. godine.

Glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili optimističan je: “Nova godina donosi više razloga za optimizam za globalni turizam. UNWTO predviđa snažnu godinu za sektor čak i usprkos različitim izazovima uključujući gospodarsku situaciju i kontinuiranu geopolitičku nesigurnost. Ekonomski čimbenici mogu utjecati na to kako ljudi putuju 2023. i UNWTO očekuje da će potražnja za domaćim i regionalnim putovanjima ostati snažna i pomoći u poticanju šireg oporavka sektora.”

UNWTO predviđa da će se oporavak nastaviti tijekom 2023. čak i dok se sektor suočava s gospodarskim, zdravstvenim i geopolitičkim izazovima . Nedavno ukidanje ograničenja putovanja povezanih s COVID-19 u Kini , najvećem svjetskom izlaznom tržištu u 2019., značajan je korak za oporavak turističkog sektora u Aziji i Pacifiku te diljem svijeta. Kratkoročno gledano, obnova putovanja iz Kine vjerojatno će posebno pogodovati azijskim odredištima. Međutim, to će biti oblikovano dostupnošću i cijenom zračnog putovanja, viznim propisima i ograničenjima vezanim uz COVID-19 u odredištima. Do sredine siječnja ukupno 32 zemlje uvele su posebna ograničenja putovanja vezana uz putovanja iz Kine, uglavnom u Aziju i Europu.

U isto vrijeme, snažna potražnja iz Sjedinjenih Država, potpomognuta jakim američkim dolarom, nastavit će koristiti destinacijama u regiji i šire. Europa će i dalje uživati ​​u snažnim tokovima putovanja iz SAD-a, dijelom zbog slabijeg eura u odnosu na američki dolar.

Značajna povećanja prihoda od međunarodnog turizma zabilježena su u većini odredišta, u nekoliko slučajeva veća od njihovog rasta broja dolazaka. To je potkrijepljeno povećanjem prosječne potrošnje po putovanju zbog dužih razdoblja boravka, spremnošću putnika da potroše više u svom odredištu i višim troškovima putovanja zbog inflacije. Međutim, gospodarska situacija mogla bi dovesti do toga da turisti zauzmu oprezniji stav 2023., uz smanjenu potrošnju, kraća putovanja i putovanja bliže domu.

Nadalje, stalna neizvjesnost uzrokovana ruskom agresijom na Ukrajinu i drugim rastućim geopolitičkim napetostima, kao i zdravstveni izazovi povezani s COVID-19 također predstavljaju negativne rizike i mogli bi utjecati na oporavak turizma u mjesecima koji dolaze.

Najnoviji indeks povjerenja UNWTO-a pokazuje oprezni optimizam za razdoblje siječanj-travanj, viši nego u istom razdoblju 2022. Ovaj optimizam je potkrijepljen otvaranjem u Aziji i snažnim brojevima potrošnje u 2022. s tradicionalnih i novih turističkih tržišta, s Francuskom, Njemačkom i Italija kao i Katar, Indija i Saudijska Arabija sve bilježe snažne rezultate.

poslovni-global.ba

Odgovori