UNWTO: Veliki porast turističkih posjeta zabilježila i BiH

Turizam vijesti

U svjetskom turizmu prošle je godine zabilježeno rekordnih 1,2 milijarde međunarodnih dolazaka, što je 50 milijuna ili 4,4 posto više nego u 2014. godini, a na listi zemalja koje su zabilježile najznačajniji rast turističkih posjeta nalazi se i Bosna i Hercegovina, navodi se u izvještaju Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Zabilježen rast u 2015., oko 5% ostvarila je Europa, Amerika, Azija i Pacifik. Dolazak na Bliski Istok porastao je za 3%, dok su podaci za Afriku nepotpuni i ograničeni što ukazuje na procijenjenih 3% smanjenja, uglavnom zbog slabih rezultata u sjevernoj Africi, koji čine više od trećine dolazaka u tu regiju.

UNWTO u novom izdanju Svjetskog turističkog barometra ističe da je 2015. bila šesta godina zaredom s natprosječnim rastom međunarodnih turističkih dolazaka.

Prema podacima UNWTO-a Evropa je i dalje najposjećenija regija svijeta sa 609 milijuna dolazaka, što je za pet posto više u odnosu na godinu ranije, dok je Francuska zadržala epitet najposjećenije države.

Rezultati koje je iznio UNWTO o indeksu povjerenja i dalje je u velikoj mjeri pozitivan i za 2016., iako je na nešto nižoj razini u odnosu na prethodne dvije godine. Na temelju trenutnog stanja, UNWTO projekti međunarodnih turističkih dolazaka očekuje rast od 4% u svijetu u 2016. godini

poslovni-global.ba (foto: Zoran Ćubela)

Odgovori