UPFBiH pozdravlja usvajanje izmjena Zakona o doprinosima u FBiH

BiH vijesti

Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH pozdravlja usvajanje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o doprinosima u FBiH na žurnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Usvojenim Prijedlogom zakona omogućena je izmjena propisanih uvjeta za primjenu preferencijalne osnovice za obračun doprinosa za radnike u rudnicima uglja, tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće te niskoakumulacijskim djelatnostima tradicionalnih, starih zanata. Ovim izmjenama ostavlja se mogućnost isplate većeg iznosa plaća radnicima u ovim granama, sa sadašnjeg iznosa u visini najniže plaće na iznos od 85 posto prosječne neto plaće, a ujedno se vrši usklađivanje iznosa preferencijalne mjesečne osnovice za obračun doprinosa za ove radnike, navodi se u priopćenju Udruženja poslodavaca FBiH.

Kako je ovo pravo važećim Zakonom o doprinosima isteklo s 31.12.2022.godine, usvojenim zakonom je rok za primjenu ovih preferencijalnih povlastica, produljen do donošenja novog zakona.

Prijedlog izmjena Zakona je, kako se navodi, usvojen na osnovu inicijative Udruženje poslodavaca u FBiH u okviru prioritetnih aktivnosti UPFBiH, koje su predstavljene i kroz dokument “Što poslodavci očekuju od vlasti”.

Ove mjere u interesu su radnika, države i poslodavaca, jer omogućavaju povećanje plaća u navedenim proizvodnim granama, a time i povećanje potrošnje, punjenje proračuna i izvanproračunskih fondova i dr. Udruženje najavljuje nastavak aktivnosti na unaprijeđenju poslovnog okruženja, pa time i unaprijeđenju propisa vezanih za doprinose i porez na dohodak, povećanje plaća radnicima i osiguranje boljeg standarda stanovništva u FBiH, navodi se u priopćenju.

poslovni-global.ba

Odgovori