Uskoro revitalizacija rekreacijskog područja Bune

BiH vijesti

Radovi na revitalizaciji javnog prostora na obalama rijeke Bune počinju krajem ljeta, a sredstava su osigurana iz projekta Prostori koji pokreću, koji financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, i proračuna Grada Mostara.

Krajem prošle godine, u kampanji Projekta Mostar – Prostori koji pokreću, građanke i građani Mostara su svojim glasovima mogli doprinijeti funkcionalnosti javnih prostora u Mostaru.

Od ukupno 71 predložene intervencije, mogli su odabrati ukupno pet prijedloga. Uvjerljivo najviše glasova dobilo je poznato rekreacijsko područje Bunica i Buna, te se time ova lokacija našla na prvom mjestu prioriteta za revitalizaciju.

Sportsko-rekreacijska zona i kupalište Bunica smješteno je na ušću rijeke Bunice u rijeku Bunu, na površini od 10 hektara i riječ je o omiljenoj ljetnoj rekreacijskoj zoni grada Mostara i okolice. Nakon desetljeća neodržavanja, prostor je izgubio privlačnost za posjetitelje.

Uz sredstva iz projekta Mostar – Prostori koji pokreću, i Grad Mostar izdvaja više stotina tisuća KM za realizaciju projekta koji će se provoditi od lipnja 2023. godine, do kraja travnja sljedeće godine. Grad Mostar također osigurava potrebne dozvole nadležnih odjela potrebne za realizaciju, sukladno projektnoj dokumentaciji, a konkretni radovi trebali bi započeti koncem ljeta. 

S tim ciljem, voditelj projekta Prostori koji pokreću, organizacija People in Need (PIN), otvorila je javni poziv za kvalificirane ponude za građevinske radove na revitalizaciji ovog rekreacijskog područja. Detalji se mogu naći na projektnoj stranici, a PIN obavještava potencijalne ponuđače da su dužni registrirati se putem e-pošte procurement.bih@peopleinneed.net za obvezni posjet lokalitetu do 21. 8. 2023, te da ponudu mogu podnijeti samo nakon posjeta, koji se organizira u srijedu, 23. kolovoza.

Rekonstrukcija i rehabilitacija lokaliteta je planirana u tri faze i u ovisnosti od raspoloživih sredstava. Prva faza obuhvata čišćenje kompletne lokacije, te obnovu postojećih sadržaja i sanaciju oštećenja na objektima i infrastrukturi. U drugoj fazi nastavljaju se radovi na infrastrukturi – mreži vodosnabdijevanja, elektroinstalacija, javne rasvjete, sanitarnih objekata te dodatnog mobilijara. Na kraju se, uz novi mobilijar, poput klupa i česme za sanitarnu vodu, stolova za piknik, planira i izgradnja autokampa s objektima za kampere s priključcima za struju i vodu, kao i obnova dijela za šatore, izgradnja bungalove, te trgovine, igrališta i sportski objekti.

Kako su ranije izjavili iz PIN-a, cilj je oživjeti ovaj javni prostor, te ga staviti građankama i građanima na raspolaganje u punim kapacitetima, kako bi služio kao mjesto susreta, druženja i uživanja u prirodnom okruženju.

Mostar – Prostori koji pokreću je trogodišnji projekt koji unaprjeđuje sadržaje i korištenje javnih prostora u Mostaru kroz aktivno uključivanje građanki i građana i potporu njihovim inicijativama. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija, a ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokracije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).

poslovni-global.ba

Odgovori