Uskrsni blagdani donijeli pad cijena zlata i rast dolara

Svijet vijesti

Cijene zlata porasle su 0,5% sa 1-mjesečne najniže razine na trgovini u Londonu pred Uskrs, gotovo 3% ispod cijene u posljednji petak nakon što su globalne burze skočile, a cijene obveznica porasle zbog novih komentara američkog Feda o mogućem povećanju kamatne stope, izvješćuje Indikator.ba.

“Sljedeće povećanje stope možda neće biti daleko”, kazao je član Feda iz St Louisa James Bullard za Njujorško udruženje za poslovnu ekonomiju, nazivajući niže prognoze rasta i inflacije Saveznog Odbora za otvoreno tržište na sastanku u ožujku “relativno malim smanjenjem”.

Nakon što je Odbor propustio povećati kamate kako je nagovijestio prošle godine do prosinca, sada prognozira dva daljnja povećanja u 2016. “Nekompletiranje predložene aktivnosti može oštetiti kredibilitet kreatora politika”, rekao je Bullard.

Zlato je palo na 1.214 dolara u uskrsnom tjednu, čak iako su prinosi Trezora Sjedinjenih Američkih Država – prema kojima su cijene zlata često u opoziciji – pali na tjedni minimum, sa 10-godišnjim obveznicama koje se nude za samo 1,86% godišnje za nove kupce, nepromijenjene na ovoj razini u 2015.

Sirova nafta izgubila je još 1% vrijednosti, nakon što su šokantni podaci prošlog tjedna pokazali da zalihe bujaju 3 puta brže nego što analitičari predviđaju.

Europska burzovna tržišta izgubila su 1,5%, nakon što su trgovci prekinuli trgovanje na Veliki petak, a dolar je nastavio rasti u odnosu na euro nakon nedavne jednomjesečne najniže razine.

Guranje jedinstvene valute ispod razine od 1,1150 dolara potaknulo je cijenu zlata za investitore u eurozoni iznad 1.090 eura po unci.

Ali, to je još uvijek 6% ispod 13-mjesečne najviše razine početkom ožujka, neposredno prije nego što je Europska središnja banka povisila program QE na 80 milijardi € mjesečno i smanjila svoju stopu depozita za komercijalne zajmodavce na minus 0,4%.

poslovni-global.ba/Biznis.ba

Odgovori