Uz pojavu krivotvorene novčanice od 20 KM, nekoliko savjeta kako razlikovati lažni od pravog novca

BiH vijesti

U Bosni i Hercegovini su se pojavile nove krivotvorene novčanice od 20 KM, no iz Centralne banke ističu da oni nisu zabilježili povećanje krivotvorina u ovim apoenima. U svakom slučaju, daju nekoliko savjeta kako razlikovati lažni od pravog novca.

Sve krivotvorene novčanice imaju isti serijski broj H10457844, pa se građanima savjetuje da obrate pozornost na njega.

Na novčanicama se nalazi nekoliko elemenata, zaštitnih obilježja, na osnovu kojih se može provjeriti autentičnost novčanice:

Kada se novčanica (20 KM) gleda prema svjetlu, mogu se provjeriti:

Vodeni znak: motiv skulptura na glavnom ulazu u zgradu Centralne banke Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Ispod motiva skulpture nalazi se svijetli vodeni znak – oznaka nominalne vrijednosti (20)

Zaštitna nit koja se nalazi u papiru, u kojoj se nalazi tekst (20 KM – oznaka nominalne vrijednosti

Prozirni registar: elementi koji su otiskani unutar peterokuta na licu i na naličju novčanice treba da se pravilno uklapaju u romb.

Zakretanjem novčanice mogu se provjeriti:

Zaštitna nit “Motion™”: u dijelu niti koji se vidi na licu novčanice (tzv. prozori) nalaze se pera koja se pomijeraju na način da kada se: gornja ivica novčanice nagne naprijed prema promatraču, pero se pomjera ulijevo; donji rub novčanice nagne prema promatraču, pero se pomjera nadesno; desni rub novčanice nagne prema promatraču, pero se pomjera nagore; lijevi rub novčanice nagne prema promatraču, pero se pomjera nadolje

Iridiscentna traka, koja se nalazi na naličju novčanice, lijevo od sredine, a koja pri zakretanju svjetluca i unutar nje se može vidjeti oznaka nominalne vrijednosti (20) i skraćenica KM.

Duboki otisak, u kojoj su na licu novčanice otiskani tekstovi i portret s pozadinom se može provjeriti dodirom, odnosno navedeni dijelovi se “pod prstima” osjete kao reljef.

Osim navedenih obilježja postoje i druga koja se mogu provjeriti pomoću odgovarajuće opreme (mikrotekst – lupa, UV i IC svojstva boja – UV lampa i IC kamera).

poslovni-global.ba

Odgovori