UZGOJ LJEKOVITOG BILJA Sto tisuća sadnica smilja za općinu Tomislavgrad

BiH vijesti

Zbog povećanog zanimanja za uzgoj smilja, Udruga “Naša baština” iz Tomislavgrada je sinoć u dvorani Skupštine Hercegbosanske županije organizirala predavanje o uzgoju ovog ljekovitog bilja.

Predavači su bili mr. sc. Marija Prlić i mr. sc. Miro Barbarić s Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara te Martin Soldo, u ime Proizvođača ljekovitog bilja Hercegovine iz Posušja.

Osim o postupku sadnje, uzgoja i trenutnog stanja na tržištu smilja, što su mogli čuti od predavača, nazočne je posebno zanimalo preispitivanje mogućnosti uzgoja smilja na 900 metara nadmorske visine na kojoj se nalazi Tomislavgrad.

U organiziranim predavanjima po Zapadnohercegovačkoj županiji od strane profesora sa Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara je istaknuto da smilje može uspijevati od 0 do 600 metara nadmorske visine, a pod nekim uvjetima i do 800 metara nadmorske visine.

Tako je otvorena mogućnost sadnje i na ovom području iznad preporučene nadmorske visine za sadnju s tim da će vrijeme pokazati rezultate a što opet u konačnici ovisi i od mikro lokacije a ne samo od nadmorske visine.

Prema onome što je istaknuto, kao i iz prijašnjih informacija, tijekom ove godine na prostoru općine Tomislavgrad posadit će se više od 100 tisuća sadnica smilja te se već zna brojka od dvadeset zainteresiranih osoba koji će se ovim vidom poljoprivrede baviti.

poslovni-global.ba

Odgovori