Vanjskotrgovinski deficit BiH gotovo 13 milijardi KM

BiH vijesti

Vanjskotrgovinski deficit Bosne i Hercegovine u prošloj godini iznosio je 12,9 milijardi KM, pokazuju podaci Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Tijekom 2023. godine uvoz je iznosio 29,95 milijardi KM, dok se izvezlo za 17,05 milijardi KM. Tako je prošle godine najviše proizvoda stiglo iz Hrvatske, i to 5,86 milijardi KM. Slijedi Srbija s 3,91 milijardu KM, Njemačka s 2,69 milijardi KM, Švicarska 2,4 milijarde KM, a iz Italije za 2,2 milijarde KM.

S druge strane, BiH je najviše roba izvezla u Njemačku za 2,7 milijardi KM, te u Hrvatsku za 2,56 milijardi KM, Srbiju za oko dvije milijarde, Austriju za 1,7 milijardi KM, te Sloveniju za 1,46 milijardi.

Tijekom 2023. godine u BiH je najviše stiglo mineralnih goriva, mineralnih ulja i proizvoda njihove destilacije, bitumenskih tvari i mineralnih voskova za 4,2 milijarde KM.

Slijedi uvoz nuklearnih reaktora, kotlova, strojeva i uređaja i mehaničkih uređaja i njihovih dijelova za 2,6 milijardi KM, te vozila, osim tračničkih vozila i njihovih dijelova i pribora, za 2,3 milijarde KM.

U inozemstvo se prodalo najviše mineralnih goriva i ulja, kojih je i najviše uvezeno, u vrijednosti od 1,6 milijardi KM, a izvezeni su i električni strojevi te opremu i njihove dijelove, uređaje za snimanje ili reprodukciju zvuka, televizijske uređaje za snimanje ili reprodukciju slike i zvuka i dijelove i pribor za te proizvode u iznosu od 1,4 milijarde KM.

poslovni-global.ba

Odgovori