Već 70.000 predmeta zbog odgođenih ili otkazanih letova

Svijet vijesti

Broj zahtjeva za odštetu zbog odgođenih ili otkazanih letova u Njemačkoj je naglo porastao. Prema izvješću Deutsche Richterzeitunga kojeg prenosi Njemačka novinska agencija (dpa), okružni sudovi nadležni za tužbe putnika protiv zračnih prijevoznika već su dosegli 70.000 novih predmeta u prvih sedam mjeseci ove godine – koliko ih je bilo u cijeloj 2022.

Ako se trend rasta nastavi, sudovi bi mogli imati oko 120.000 novih slučajeva u 2023. godini, što je znatno više nego u rekordnoj 2019. godini.

Prema Richterzeitungu, okružni sud u Kölnu s koncem srpnja prijavio je 18.794 žalbenih predmeta, slijedi ga Königs Wusterhausen, koji je bio nadležan za berlinsku zračnu luku Brandenburg (8.643 žalbi) i Frankfurt na Majni (8.634 žalbi). Na četvrtom i petom mjestu slijede Düsseldorf (6.699) i okružni sud u Erdingu, koji je nadležan za zračnu luku München (5.582 žalbenih predmeta), javlja dpa.

Masovne tužbe zračnih putnika koji svoja prava ostvaruju uz pomoć pružatelja pravne tehnologije kao što je Flightright otežavaju život mnogim sudovima, traži se čak i potpora umjetne inteligencije i povećanje broja osoblja kako bi se mogli nositi s valom tužbi i brzoj pomoći potrošačima.

poslovni-global.ba

Odgovori