Već dvije godine bez plaće: Moguća jednokratna pomoć radnicima “Hidrogradnje”

BiH vijesti

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić jučer je, na njihovu inicijativu, primio predstavnike radnika i Sindikata „Hidrogradnje“ d.d. Sarajevo. Razgovarano je, uz ostalo, o mogućnosti da Vlada Federacije BiH osigura sredstva za isplatu jednokratne pomoći radnicima ove kompanije koji već dvije godine nisu primili plaću, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Apel radnika

Vlada će, kazao je ministar Džindić, razmotriti mogućnost da, u okviru financijskih i zakonskih okvira, odgovori na ovaj apel „Hidrogradnjinih“ radnika.

Federalni ministar je detaljnije upoznao radnike s odlukom Vlade FBiH s 32. sjednice o stavljanju izvan snage Odluke o davanju suglasnosti na Odluku Nadzornog odbora „Hidrogradnje“ d.d. Sarajevo za potpisivanje Generalnog sporazuma o zaključenju ugovora o sudskoj nagodbi s „Hidrogradnjom“ a.d. Pale i Investicijsko-razvojnom bankom Republike Srpske a.d. Banja Luka. Kako je obrazloženo, „Hidrogradnja“ d.d. Sarajevo jedini je titular potraživanja za izvedene na nenaplaćene radove u Iraku od 1981. do 1989. godine.

U mirovinu ih ide 120

Predstavnici radnika su iznijeli brojne primjedbe na rad menadžmenta i Nadzornog odbora „Hidrogradnje“, a Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, kako je istaknuto, želi se što aktivnije uključiti u rješavanje problema „Hidrogradnje“.

Inače, od sadašnjih oko 600 zaposlenih u „Hidrogradnji“, u 2016. godini će njih oko 120 otići u mirovinu.

Razgovori će biti nastavljeni u petak, priopćeno je iz Vlade FBiH.

poslovni-global.ba

Odgovori