VIJEĆE MINISTARA VS UDRUŽENJE BANAKA BIH Nismo “crni” nego “sivi”, to je značajna razlika

BiH vijesti

U vezi s informacijom od 18.studenog 2016. godine koju je medijima poslalo Udruženje banaka BiH i u kojoj se tvrdi da je Bosna i Hercegovina na crnoj listi Europske unije, dužni smo obavijestiti javnost da je ova informacija neistinita i da se Bosna i Hercegovina nalazi na sivoj listi, što predstavlja značajnu razliku, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

“Krajnje je neuobičajeno da Udruženje banaka BiH daje informacije koje uznemiravaju javnost, a pri tome ne preciziraju o kojim bankama u BiH i o kojim transakcijama je riječ”, piše u priopćenju.

Dodaju da akcijskim planom za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma, Bosna i Hercegovina se obvezala da navedene obveze izvrši do kraja prosinca 2016. godine.

Kako kažu, Vijeće ministara BiH je u proteklom razdoblju, po preporuci FATF-a realiziralo dio mjera iz Akcijskog plana i preostale su još dvije obveze koje će biti realizirane u predviđenom roku koji ističe do kraja prosinca ove godine.

“Vijeće ministara BiH je opredijeljeno da unaprjeđuje zakone i propise kako bi se poboljšao okvir za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma. Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o provedbi Rezolucije 1373 Vijeća sigurnosti UN koju preporučuje FATF. U narednom razdoblju će biti usvojene i preostale preporuke FATF-a, naročito one koje podrazumijevaju izmjene i dopune Kaznenih zakona (preostala je obveza izmjene Zakona u Republici Srpskoj) u dijelu koji se odnosi na inkriminaciju ‘pranja novca i financiranje terorizma’, uspostavu državnog registra NVO, udruženja i fondacija u cilju izbjegavanja dvostrukih ili trostrukih registracija, te sačiniti sveobuhvatni pregled za procjenu adekvatnosti pravnog okvira koji se odnosi na neprofitne organizacije, njihovu identifikaciju, karakteristike i vrste neprofitnih organizacija, a koje su u opasnosti od zloupotrebe za financiranje terorizma do kraja 2016. godine, kako bi se izbjegla znatna kašnjenja i eventualne blokade prekograničnih financijskih transakcija”, navode iz Vijeća ministara BiH.

Ministarstvo pravde BiH je zaduženo da izradi jedinstvenu internet stranicu nevladinih organizacija, udruženja i fondacija u suradnji s entitetskim vladama i Brčko distriktom i očekuje se da realizacija i ovog cilja bude ispunjena do kraja ove godine. Prema svemu navedenom, manji dio obveza treba realizirati Vijeće ministara BiH, dok većinu obveza trebaju realizirati vlade entiteta.

Napominju i činjenicu da je Bosna i Hercegovina u prošloj godini realizirala sve obaveze koje je dobila od MONEYVAL-a i nakon usvojenog izvještaja i pohvaljenog napretka u oblasti provođenja mjera za sprječavanje pranja novca I financiranje terorističkih aktivnosti, sudionici plenarne sjednice MONEYVAL-a koja je održana u rujnu prošle godine, su usvojili prijedlog da se Bosna i Hercegovina skine sa sive liste MONEYVAL-a i da se stavi u rang država s redovnom procedurom izvještavanja.

Zaključuju da će Vijeće ministara BiH nastaviti aktivno raditi na realizaciji dogovorenih ciljeva kako bi Bosna I Hercegovina bila izbrisana sa sive liste FATF-a.

poslovni-global.ba

Odgovori