VLADA FBIH Do kraja mjeseca na snazi Opći kolektivni ugovor

BiH vijesti

Prema informacijama iz pregovaračkog tima Vlade FBiH intenzivirani su poslovi pregovaranja po svim oblastima za donošenje novih granskih kolektivnih ugovora. Opći kolektivni ugovor potpisan u veljači ove godine, trebao bi po objavljivanju stupiti na snagu ovog mjeseca, čime su ispunjeni svi uvjeti za usklađivanje granskih kolektivnih ugovora.

Tako će sutra biti nastavljeni pregovori o kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, dok u četvrtak, 16. lipnja, otpočinju pregovori za granski ugovor za područje energetike. U petak otpočinju pregovori po dva granska ugovora i to za oblasti telekomunikacija i poštanskog prometa.

Za sljedeći ponedjeljak, 20. lipnja, u zgradi Vlade FBiH, najavljen je početak pregovora za djelatnost rudarstva, a već u utorak 21. lipnja, otpočinju pregovori za oblast šumarstva i područje željezničkog prometa.

Nakon konzultacija u Vladi FBiH iz Sindikata metalaca Federacije BiH je najavljeno da će Vlada FBiH, odnosno resorno ministarstvo, Udruženje poslodavaca FBiH (Grupacija poslodavaca za oblast proizvodnje i prerade metala u FBiH) i Sindikat metalaca FBiH, u prvoj polovici sljedećeg tjedna pokrenuti postupak kolektivnog pregovaranja s ciljem donošenja novog kolektivnog granskog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i zaposlenika za djelatnost proizvodnje i prerade metala u FBiH.

Iz pregovaračkog tima Vlade navode da su u tijeku i završne konzultacije za organiziranje pregovora za djelatnosti srednjeg i visokog obrazovanja.

“Sve ovo, kao i činjenica da su u prošlom tjednu otpočeli pregovori za oblast zdravstva, potvrda je da su svi pregovarači i socijalni partneri shvatili ozbiljnost i važnost proces pregovaranja, a samim tim i obavezu provođenja novog Zakona o radu i usklađivanja granskih kolektivnih ugovora s Općim kolektivnim ugovorom”, navedeno je u priopćenju federalne Vlade.

Generalna ocjena je da pregovori, za sada, idu očekivanom dinamikom i da se odvijaju uz uvažavanje partnera i veliku odgovornost za blagovremenost i zakonitost procesa.

poslovni-global.ba

Odgovori