VLADA FBIH Formiraju se grupe za odgovaranje na Upitnik Europske komisije

BiH vijesti

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine formirat će grupe u svim sektorima, čiji će članovi raditi na odgovaranju na pitanja iz Upitnika Europske komisije, koji će povjerenik za susjedstvo i proširenje Johannes Hahn predati predsjedajućem Vijeću ministara BiH Denisu Zvizdiću.

Potvrdila je dopremijerka FBiH i federalna ministrica financija Jelka Milićević ističući kako će biti potrebna maksimalna koordinacija da bi se u zadanom roku odgovorilo na sva pitanja. Federalno ministarstvo financija intenzivirat će svoje aktivnosti, što će zahtijevati angažiranje većeg broja ljudi, koji će, kako predviđa, morati biti izuzeti iz redovitih poslova.

“Bez obzira na sve, naučili smo raditi pod pritiskom i ispoštovat ćemo rokove, ali je činjenica kako mora postojati dobra koordinacija i razumijevanje između svih aktera u ovom procesu”, kaže ministrica Milićević.

Po riječima federalnog ministra pravde Mate Jozića Federaciju očekuju svi standardi koje će EU postaviti pred BiH kako bismo otvorili poglavlja za pristup.

“Oblast pravosuđa u svim državama koje su pristupale EU bila je broj jedan. Nadam se kako ćemo krenuti s davanjem odgovora iz uređenja vladavine prava u Federaciji”, rekao je Jozić i naglasio kako s EU zakonodavstvom treba uskladiti zakone o sudovima, visokom sudskom i tužiteljskom vijeću te krivičnom postupku.

Za ispunjavanje Upitnika priprema se i Federalno ministarstvo trgovine, čija je ingerencija, kako kaže ministar Zlatan Vujanović, vezana za unutrašnji promet, osiguranje jedinstvenog gospodarskog prostora i tržišta.

“Tako će dosta naših odgovora biti u suradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, što se odnosi na aktivnosti u vezi s pristupanjem CEFTA-i i članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji”, izjavio je Vujanović.

Prioritet Vlade Federacije BiH nastavlja biti „rad na euroatlantskim integracijama radi osiguranja dugoročno održivog i stabilnog sustava koji će Federaciju BiH učiniti konkurentnijom”.

poslovni-global.ba / Vlada FBiH

Odgovori