Za sprječavanje širenja i iskorjenjivanje zoonoza 2,5 milijuna KM

Poljoprivreda vijesti

Vlada Federacije BiH donijela je danas Odluku o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava “Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima – Poticaj za veterinarstvo” utvrđenog Proračunom FBiH za 2016. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 2.500.000 KM.

Ovim programom će biti financirano provođenje mjera za sprječavanje širenja i za iskorjenjivanje zaraznih bolesti. Predviđen je nastavak dijagnostičkog ispitivanja na tuberkulozu i brucelozu goveda radi utvrđivanja zdravstvenog statusa stada i osiguranja minimalnih uvjeta za plasman domaćih proizvoda na strano tržište. Planiran je i program suzbijanja i kontrole bruceloze kod ovaca i koza u Federaciji BiH.

Također, usvojenom odlukom stvorene su i pretpostavke za naknadu štete vlasnicima životinja, koje su prilikom realiziranja mjera i programa zaklane ili ubijene, kao i za osposobljavanje veterinarskih djelatnika i vlasnika životinja u oblasti zaštite zdravlja i dobrobiti životinja i javnog zdravlja.

Proizvodnja sigurnog proizvoda i dalje je osnovni cilj kada je u pitanju realizacija ovog programa, te će, s tom namjerom, biti provođeno i službeno uzorkovanje namirnica životinjskog podrijetla, kako bi bile utvrđene smjernice za daljnje preventivno djelovanje.

poslovni-global.ba

Odgovori