Vlada FBiH svjesna kako mjerama ostavlja 5.500 radnika bez posla

BiH vijesti

Da su ove Vladine mjere katastrofalne i pogubne za sve domaće priređivače, na sastanku su se složili svi predstavnici priređivača, dakle i predstavnici privatnih priređivača i casina i automat klubova, kao i predstavnik Lutrije BiH. Zajednički je zaključak kako ove mjere Vlade FBiH znače samo jedno – zatvaranje legalnih domaćih firmi i procvat crnog tržišta u FBiH.

Povodom sastanka kojeg su 16.11.2016. u Federalnom ministarstvu financija predstavnici priređivača igara na sreću u Federaciji BiH imali s ministricom Jelkom Milićević i njezinim pomoćnikom za poreznu politiku i javne prihode Hajrudinom Hadžimehanovićem, priređivači igara na sreću objavljuju sljedeće zaključke i priopćenja.

Razočarani smo priznanjem ministrice Jelke Milićević da Federalno ministarstvo financija prije utvrđivanja novih poreznih mjera uopće nije obavilo nikakvu analizu mogućih efekata tih mjera te da su amandmani Vlade FBiH plod političkog kompromisa. Zgražava neupućenost FMF-a u cjelokupnu materiju oporezivanja igara na sreću te njihova nestručnost i nespremnost da naprave bilo kakvu analizu. Ministrica Milićević i njezin pomoćnik Hadžimehanović u potpunosti su odbacili sve prijedloge i sugestije priređivača, objašnjavajući kako ništa ne mogu napraviti iako će njihove mjere 5.500 radnika ostaviti bez posla, a 3.000 zakupodavaca ostaviti bez redovnih mjesečnih primanja.

I laiku je, već na prvi pogled, jasno da ovaj porezni model od kladionica traži više poreza nego što imaju prihoda. Prema podacima Porezne uprave FBiH, kladionice su u prvih devet mjeseci imale milijardu i 50 milijuna KM uplata te 900 milijuna KM isplata dobitaka, što znači da im je za plaćanje poreza i troškova poslovanja ostalo 150 milijuna KM.

Ako bi se na ove brojke primijenile nove porezne mjere, Vlada FBiH bi od kladionica tražila 52,5 milijuna KM poreza na uplate i 135 milijuna KM poreza na dobitke, odnosno, kladionice bi od 150 milijuna KM prihoda morale platiti 187,5 milijuna KM poreza.

Dakle, bile bi u minusu od 37,5 milijuna KM i prije plaćanja troškova poslovanja, koji su oko 114 milijuna KM za ovih devet mjeseci. U prijevodu, da su od početka 2016. godine vrijedili amandmani koje je Vlada FBiH utvrdila, kladionice bi do kraja rujna poslovale s gubitkom od oko 152 milijuna KM. Na ove neporecive činjenice i brojke ministrica Milićević i pomoćnik Hadžimehanović potvrdili su da su toga svjesni, ali kako je Vlada FBiH na čelu s premijerom Fadilom Novalićem odluku donijela.

Da su ove Vladine mjere katastrofalne i pogubne za sve domaće priređivače, na sastanku su se složili svi predstavnici priređivača, dakle i predstavnici privatnih priređivača i casina i automat klubova, kao i predstavnik Lutrije BiH. Zajednički je zaključak kako ove mjere Vlade FBiH znače samo jedno – zatvaranje legalnih domaćih firmi i procvat crnog tržišta u FBiH.

“Slijeganje ramenima” ministrice Milićević i pomoćnika Hadžimehanovića na upozorenja priređivača kako će odmah po stupanju novog Zakona o igrama na sreću biti primorani staviti ključ u bravu, jasno znači da je Vlada FBiH toga vrlo dobro svjesna i da s namjerom ide u zatvaranje legalnih firmi koje upošljavaju 5.500 radnika, unajmljuju 3.000 poslovnih prostora, ostvaruju suradnju s mnogobrojnim partnerima i dobavljačima te federalni proračun pune oko 80 milijuna KM godišnje.

Na završetku sastanka, razočarani pristupom FMF-a, predstavnici priređivača igara na sreću ministricu Milićević i pomoćnika Hadžimehanovića informirali su kako će uskoro ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu biti održani veliki prosvjedi na kojima se očekuje preko 10.000 prosvjednika. Bit će to jedinstven slučaj u svijetu u kojem radnici i poslodavci zajedno prosvjeduju protiv Vlade koja jednim potezom želi uništiti legalne domaće firme i bez kruha ostaviti preko 30.000 ljudi koji direktno i indirektno žive od kladionica”, stoji na kraju priopćenja za javnost koje potpisuju priređivači igara na sreću.

poslovni-global.ba

Odgovori