Vlada HNŽ-a i MMF: Poražavajući rezultati o raspodjeli javnih prihoda

BiH vijesti

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i Adnan Faladžić, ministar financija, sa suradnicima, sastali su se danas s predstavnicima tehničke misije MMF-a u BiH.

Na sastanku se razgovaralo o problematici u svezi s raspodjelom javnih prihoda. Predsjednik Herceg i ovom prigodom ukazao je na nepravednu raspodjelu koja favorizira neke županije.  Postojeći model, podsjetio je, prema izračunima Ministarstva financija HNŽ, zakida Županiju godišnje  za više od 20 milijuna KM.

”Svi pokazatelji i svi objektivno urađeni izračuni za našu županiju daju poražavajuće rezultate. Naime, od kada se primjenjuje ovaj zakon, a to je 2006. godina, naša je županija ostala najmanje bez jednog godišnjeg Proračuna. Mišljenja sam, a oko toga postoji široki koncenzus izvršne i političke vlasti u  Županiji, kako se dosadašnji model mora izmjeniti i kako je on kada je u pitanju naša županija u buduće ne održiv. Naše stajalište po ovom pitanju dijeli i velika većina drugih Županija u FBiH”,  kazao je predstavnicima tehničke misije MMF-a u BiH predsjednik Herceg.

U obraćanju je  istaknuo i neprihvatljivu raspodjelu dobiti javnih poduzeća i banaka s područja Županije, servisiranje vanjskog duga, ali i fiskalnu odgovornost drugih razina vlasti.

Ministar Faladžić u izlaganju je predočio sve pokazatelje dosadašnje primjene postojećeg Zakona o pripadnosti javnih prihoda iz kojih je bilo vidljivo kako je iz godine u godinu ova raspodjela bila na štetu naše županije. Govoreći o aktualnom Proračunu, naglasio je kako je isti planiran bez deficita, ali i istaknuo činjenicu da će vlada bez pomoći viši razina vlasti, pa i međunarodnog monetarnog fonda, teško moći rješiti probleme s kojima je suočena kada su u pitanju izvršne i sudske presude temeljem tužbi državnih službenika i namještenika.

Ministar Faladžić također je istaknuo kako su ova Vlada, ali i ranije Vlade, u više navrata tražile  izmjenu postojećeg Zakona, te kako vjeruje da je današnji sastanak značajan korak ka skoroj izadi novog pravičnijeg Zakona o raspodjeli javnih prihoda.

Stajališta koja su izrekli predstavnicima tehničke misije MMF-a u BiH, predsjednik Vlade i ministar financija ponovili su i u izjavi za medije, napominjući kako je unatoč svemu narečenom Vlada uspjela stabilizirati Proračun i kako se sve obveze iz Proračuna uredno financiraju.

Predstavnici MMF-a tijekom sastanka održali su kratko prezentiranje trenutnog modela raspodjele, istaknuvši kako je njihova uloga u ovom procesu da kroz razgovore s najodgovornijim nositeljima izvršne vlasti u nekoliko županija i FBiH  i na temelju iznijetih podataka urade cjelovitu  objektivnu analizu i daju svoje preporuke kao doprinos reformi prikupljanja i raspodjele javnih prihoda i izradi novog Zakona koji će urediti ovu oblast.

Dodali su kako svi sudionici u ovom procesu moraju biti svijesni kako je kratkoročno teško očekivati značajnije povećanje ukupni javnih prihoda, te kako je zbog toga potrebno naći model raspodjele, koji će biti prihvatljiv za sve, a u sklopu realno raspoloživih sredstava, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

poslovni-global.ba (Foto: Vlada HNŽ-a)

 

Odgovori