Vlada HNŽ: Novac braniteljskim zadrugama za proizvodnju smilja i jagodičastog voća

Poljoprivreda vijesti

Oliver Soldo, ministar za pitanja branitelja, u nazočnosti dr. sc. Nevenka Hercega, predsjednika Vlade, jučer je u dvorani zgrade Vlade HNŽ-a potpisao ugovore s predstavnicima devet braniteljskih zadruga, kojima je dodijeljena novčana potpora za otvaranje radnih mjesta na području Hercegovačko-neretvanske županije, priopćeno je iz Vlade HN županije.

Ministar Soldo kazao je kako je riječ je o ugovorima potpisanim temeljem javnog natječaja.

– Cilj programa novčanih potpora za otvaranje radnih mjesta je, uz psihosocijalno rehabilitiranje, omogućavanje braniteljima i članovima njihovih obitelji da svojim radom sebi i svojim obiteljima osiguraju normalnu egzistenciju. Zadrugama je danas dodijeljeno 38.230,00 KM, a preostali dio od ukupno 50.000 KM koliko smo imali na raspolaganju, dodijeljen je pojedinačno onim braniteljima koji se samostalno bave poljoprivrednom djelatnošću – pojasnio je ministar Soldo.

Ministar Soldo istaknuo je, također, kako će u tekućoj godini Ministarstvo izraditi analizu stanja braniteljske populacije s prijedlogom mjera.

– Prijedlozi mjera koje planiramo bit će u prvom redu usmjereni na prekvalificiranje i doškolovanje branitelja, kako bi oni dobili mogućnost lakšeg pronalaska posla – kazao je ministar Soldo.

Predsjednik Herceg čestitao je predstavnicima zadruga na dobivenim sredstvima, ističući kako je potpora braniteljskoj populaciji jedan od prioritetnih ciljeva Vlade. 

– Vlada HNŽ o braniteljima skrbi na više načina, ne samo putem Ministarstva za pitanja branitelja, nego i putem ostalih resora kao što su Ministarstvo zdravstva  i Ministarstvo prosvjete. Raduje me, također, što je uspostavljena suradnja s Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru i Agromediteranskim fakultetom Univerziteta „Džemal Bijedić” jer se na taj način osigurava stručna potpora zadrugama u poljoprivrednoj proizvodnji – kazao je predsjednik Herceg, dodavši kako će zadruge imati prioritet kada je riječ o zemljištu koje Vlada dodjeljuje sukladno Zakonu o koncesijama.

Inače, novčanu potporu dobile su tri novoutemeljene braniteljske zadruge i šest već postojećih, uglavnom za nabavu opreme, proizvodnju smilja i jagodičastog voća.

poslovni-global.ba/ Foto Vlada HNŽ

Odgovori